Interpellation 2020/21:338 Arbetslösheten

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Coronakrisen har slagit hårt mot Sverige, och vi sörjer alla de människor som har gått bort och våra tankar går till de anhöriga som har förlorat familjemedlemmar. Vaccinationerna har hittills gått med snigelfart på grund av S-regeringens sedvanliga handlingsförlamning, men alla håller vi nu tummarna för att vi kan få ett hållbart skydd mot smittan under första halvåret 2021.

Vad som sakteligen börjar komma upp till ytan är en tilltagande arbetslöshetschock, vilken framför allt drabbar ungdomar. Krisen har slagit oerhört hårt mot personalintensiva sektorer som restaurang, handel och tjänstesektorerna. Dessa branscher erbjuder ofta ingångsjobb för ungdomar och är livsviktiga för att unga vuxna ska få den första kontakten på arbetsmarknaden.

Nu kommer kvittot på regeringens illa förberedda plan för att rädda jobben. Antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen i åldern 18–24 år har ökat med 35 procent i Gävle kommun. Antalet långtidsarbetslösa ungdomar, som varit arbetslösa längre än sex månader, har ökat med 32 procent. Av tidigare kriser vet vi att långtidsarbetslöshet tidigt i ens liv kan innebära stora kostnader för den enskildes hälsa och välbefinnande längre fram i livet. Ingen mår bra av långvarig arbetslöshet. Dessutom är kostnaden för samhället enorm i form av bidrag.

Nu måste det till kraftfulla åtgärder för att bryta utvecklingen. Vi måste se till att restaurangägare och handeln får förutsättningar att driva sina verksamheter på ett ändamålsenligt sätt. Att stödpaketen kommer fram. VI måste lyssna på de åtta restaurangägare i Gävle som visade sitt missnöje med situationen nyligen. Att gå från ord till handling. Vi måste se till att utbildningar som erbjuds är efterfrågade på arbetsmarknaden. Att vi säkrar upp lärlingsutbildningar en gång för alla. På central nivå behöver vi komma bort från konstgjorda jobb och satsa på arbetslinjen, stärkta drivkrafter till arbete, generellt bättre förutsättningar att driva företag och att värna visstidsanställningarna, som ofta är en språngbräda in på arbetsmarknaden för ungdomar.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

  1. Delar ministern den bedömning som har framförts av många företag att om visstidsanställningar skulle ändras från 24 till 12 månader så skulle det leda till färre jobb i näringslivet och försvåra anställningar för företag med stora säsongsvariationer och har ministern för avsikt att föreslå några förändringar vad gäller längden för visstidsanställning?
  2. Vad avser regeringen och ministern att vidta för åtgärder för att minska den kraftigt ökade ungdomsarbetslösheten, inte minst i Gävleborg?
  3. Vilka slutsatser har regeringen dragit av att arbetslösheten i Sverige har gått i rakt motsatt riktning i förhållande till vallöftet om EU lägsta arbetslöshet i Sverige 2020 och hur kommer slutsatserna att påverka ministerns kommande åtgärder för att minska arbetslösheten?