Interpellation 2020/21:337 Vägar på landsbygden

av Lars Beckman (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Ännu större hål, gropar och djup lera. Grusväg i flera mil. Länsväg 546 i norra Ockelbo beskrivs av lokala politiker som helt ofarbar och av boende som en dödsfälla.

Företrädare för Ockelbo kommun har träffat Trafikverket. Trots att vägen är den enda bilvägen från Åmot norrut till orter som Katrineberg och Gruvberget, samt övriga Hälsingland, är vägen oasfalterad i flera mil. På sina ställen är den så dålig att bilar kan köra fast om de inte har tillräcklig hög fart och riskerar sladda av om de kör för fort, på grund av lera. Vägen ska i dag vara i sämre skick än någonsin. Boende och företagare som använder vägen dagligen tror att den kan bli en riktig dödsfälla om den snart inte asfalteras om på nytt.

Redan när asfalten för första gången revs upp från vägen gick Ockelbo, Ovanåker och Bollnäs kommuner ihop och skrev ett brev till Trafikverket. I brevet skrev man bland annat att man befarade att virkes- och vindkraftstransporter skulle förstöra vägen ytterligare – vilket enligt kommunen och de boende också ska ha skett. Trafikverkets besked är att man inte har resurser till att asfaltera vägen. Trafikverket säger till lokala medier att det inte finns något som säger att en grusväg måste vara sämre än en asfalterad väg. Den här vägen är klassad som grusväg då den ligger där den ligger, säger man vidare till samma medier. 

Företrädare för Trafikverket säger dock att man är medveten om att vägen har brister. Enligt Trafikverket är vägen felbyggd från grunden, på grund av annan byggstandard för tiden när vägen byggdes på 1950-talet. Trafikverket säger sig ha en investeringsplan för sådana här projekt och för underhåll. Men nu har regeringen inte gett Trafikverket tillräckligt med pengar för just lågtrafikerade vägar på landsbygd. Det krävs mer för att upprätthålla även lågt trafikerade vägar på landsbygden än vad Trafikverket i dag får ta del av. Men det är någonting vi vill satsa mer på, säger Trafikverket vidare till de lokala medierna. 

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

  1. Vad avser ministern vidta för åtgärder för att säkerställa en god och säker framkomlighet i hela Sverige?
  2. Trafikverket har inte fått tillräckligt med pengar för just lågtrafikerade vägar på landsbygd, säger man till medierna. Avser infrastrukturministern att förändra budgeten så att resurser tillförs?
  3. Hur överensstämmer den dåliga vägstandarden på landsbygden med riksdagens nollvision för att antalet avlidna i trafiken?
  4. Yrkeschaufförers arbetsmiljö påverkas negativt av en undermålig vägstandard. Vad avser ministern vidta för åtgärder för att säkerställa en god arbetsmiljö för yrkeschaufförer när vägstandarden försämras så kraftigt?