Interpellation 2020/21:334 Stöldligornas framfart i Sverige

av Hampus Hagman (KD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Internationella ligor har genom åren kunnat begå hundratusentals stölder i Sverige, till exempel butiksstölder, stölder vid bostadsinbrott, bilstölder och stölder vid inbrott på byggarbetsplatser. Många gånger förs stöldgodset snabbt ut ur landet. Dessa brottsnätverk står för minst hälften av bostadsinbrotten och för ungefär 90 procent av alla bilstölder och stölder av båtmotorer och jordbruksmaskiner.

Värdet på det utförda godset uppgår till flera miljarder kronor varje år. Eftersom risken för att bli upptäckt är låg och straffet, för den som mot förmodan blir upptäckt, är milt har Sverige blivit ett attraktivt resmål för dessa ligor.

En viktig åtgärd för att hindra stöldligornas framfart är att ge Tullverket befogenhet att stoppa utförsel av stöldgods. I dag kan en tulltjänsteman som påträffar gods som kan misstänkas vara stulet inte stoppa detta från att föras ut ur landet utan man måste kontakta polisen. Men om polisen inte har möjlighet att komma till platsen så kan tulltjänstemannen inte hålla kvar varken den misstänkte personen eller det misstänkta stöldgodset. En stulen båtmotor kan alltså enkelt föras ut ur landet på bara några timmar.

Så här kan vi inte ha det. Hösten 2018 riktade riksdagen, i samband med att Kristdemokraternas och Moderaternas budget antogs, ett tillkännagivande till regeringen om att ny lagstiftning skulle tas fram som ger Tullverkets personal ökade befogenheter.

Regeringen har sedan dröjt nästan två år med att lägga fram ett sådant förslag. Först i höstas skickade regeringen ut en remiss där det äntligen föreslås att en tulltjänsteman som misstänker brott ska kunna ingripa.

Men när nu remissinstanserna tycker till visar det sig att förslaget riskerar att bli tandlöst. Tullverket föreslås visserligen få befogenheter att hålla kvar misstänkta personer och stöldgods som upptäcks i samband med ordinarie tullkontroller. Men eftersom ordinarie tullkontroller i princip alltid görs vid införsel av gods kommer Tullverket inte att kunna upptäcka stöldgods på väg ut ur landet. Detta innebär att utförsel av stöldgods även fortsatt kommer att kunna ske i omfattande skala och göda en lukrativ kriminalitet.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

  1. Hur planerar regeringen att omarbeta förslaget så att utförsel av stöldgods kan stoppas?
  2. Planerar regeringen att på andra sätt agera för att stoppa stöldligornas framfart?