Interpellation 2020/21:327 Vaccinationsintyg

av Alexandra Anstrell (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

När smittläget ger möjlighet kommer länder över hela världen att vilja öppna upp för mer resor från utlandet. När det blir aktuellt förväntas även många länder kräva att resenärer bevisar att det inte finns någon risk för smittspridning. Det handlar också om att många eventarrangörer kommer att vilja att gäster uppvisar bevis på vaccination för att man ska kunna genomföra smittsäkrade event.

Jag har i en skriftlig fråga i ämnet fått till svar av socialminister Lena Hallengren att det diskuteras inom EU och internationellt om framtagning av ett internationellt system för vaccinationsintyg. Vidare fick jag till svar att svenska vaccinationsintyg borde utfärdas enligt internationell standard och att regeringen bevakar diskussionen om vaccinationsintyg noggrant. Nu rapporteras i medierna att Danmark lägger sista handen vid ett intyg om genomförd covid-19-vaccination som i första hand är tänkt att underlätta för personer som behöver resa utomlands. Den som har fått vaccinet ska själv kunna printa ut intyget, och departementet räknar med att den lösningen ska kunna finnas på plats under våren.

Ingen myndighet verkar ännu ha fått uppdraget att ta fram ett vaccinpass, men E-hälsomyndigheten har tilldelats en samordningsroll. Deras uppgift är att inom ramen för den pågående EU-samverkan från Sveriges sida koordinera, delta i diskussioner och svara på frågor om svenska förutsättningar.

Med anledning av detta önskar jag ställa följande frågor till socialminister Lena Hallengren:

 

  1. Hur avser ministern att agera för att få till stånd ett lämpligt vaccinationsintyg inom en snar framtid till svenskar som vill resa ut i världen?
  2. Kan ministern redogöra för om hon och Sveriges regering har varit drivande i frågan internationellt och proaktivt arbetat för att få fram ett vaccinationsintyg som fungerar bra till de flesta länder, och om inte – varför?
  3. Avser ministern och regeringen enbart att bevaka den internationella diskussionen om vaccinationsintyg eller inta en mer drivande roll?