Interpellation 2020/21:324 Jämlik vård

av Thomas Morell (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Lördagen den 16 januari 2021 var representanter för den stora insamling som skett till Barncancerfonden vid Karolinska sjukhuset för att överlämna gåvor till de barn som vårdas för olika cancersjukdomar. Förutom representanter för de yrkesförare som samlat in mer än 2 miljoner kronor till Barncancerfonden fanns artisten Peter Jezewski på plats. Vid dessa träffar, som skedde utomhus av hänsyn till smittorisken, överlämnades gåvor till barnen. Gåvorna var skänkta av olika företag för att barnen skulle få lite glädje i den tunga behandling de genomgår. I samband med dessa överlämningar fanns artister på plats för att barnen skulle få underhållning. Artisterna uppträdde helt ideellt för att på så sätt bidra till barnens glädje.

Strax innan aktiviteten skulle påbörjas togs arrangörerna åt sidan av en sjuksköterska. Hon ställde en fråga om huruvida Peter Jezewski var aktiv i SD eller ej. Om han var aktiv i SD skulle inte barnen tillåtas att komma ned och motta de gåvor som väntade på dem och inte heller få uppleva livemusiken.

Oaktat om den artist som uppträder är medlem i ett politiskt parti eller ej, är det uppträdandet i sig som är den bärande aktiviteten. Arrangemanget vid Karolinska sjukhuset var naturligtvis helt opolitiskt. Underhållningen var bara till för att glädja de cancersjuka barnen.

En relevant fråga i sammanhanget är naturligtvis hur den här sköterskan skulle ha agerat om Peter Jezewski hade sökt vård.

Med hänvisning till texten ovan vill jag ställa följande frågor till socialminister Lena Hallengren:

 

  1. Ser ministern en risk för att människor får olika vård på svenska sjukhus beroende på partitillhörighet, och vilka åtgärder vidtar ministern för att säkerställa att det inte sker?
  2. Ser ministern i övrigt en risk för att politiska hänsyn påverkar verksamheten vid landets sjukhus på ett för vårdtagarna negativt sätt, och vilka generella åtgärder vidtar ministern i så fall?