Interpellation 2020/21:321 Brott mot småföretag

av Alexander Christiansson (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Att starta och driva sitt första företag är oftast ett stort steg i livet för den som vill förverkliga sin dröm. Som enskild näringsidkare ställs man inför en rad utmaningar för att få lönsamhet i verksamheten. 

En bra affärsidé som leder till ett framgångsrikt företag gynnar inte bara företagaren utan också samhället i stort. Det är småföretagen som till stor del bär upp vår välfärd, skapar arbeten och genererar möjligheter för exempelvis föreningslivet att utvecklas. 

Företagande är något fantastiskt och ska uppmuntras på alla sätt. 

Det är därför min mening att staten ska skapa incitament och uppmuntra fler till att ta steget och starta sin första verksamhet. Det är också min mening att det är statens ansvar att underlätta för småföretagen genom exempelvis infrastruktur, utbildning, regelförenkling och trygghetsskapande åtgärder för att småföretagen ska känna tillit till myndigheter och stat. Särskilt med det höga skattetryck som vi har i Sverige. 

Tyvärr ökar otryggheten bland småföretagen; detta trots att statistiken pekar på en minskning i anmälda brott. Orsaken till utvecklingen är att tilliten mellan stat och näringsliv minskar, vilket i sin tur resulterar i att småföretagare i allt mindre grad anmäler brott som de utsätts för. 

61 procent av företagen avstår från att anmäla brott. Ofta för att de inte upplever att det lönar sig på grund av nedlagda utredningar. Dessutom är försäkringspremierna dyra, och det är därför enklast att låta bli. 

Utvecklingen är ett problem som inom en rad områden riskerar att få stora, långtgående konsekvenser – inte minst när det gäller skatteintäkter. 

Med ett växande utanförskap följer gängkriminalitet. Med en ökad gängkriminalitet följer en ökad otrygghet bland allmänheten. Med en ökad otrygghet bland allmänheten följer ett minskat förtroende för rättsstaten. Den utvecklingen måste stoppas. 

Staten måste se till att utmaningarna är så få som möjligt för den som är modig nog att starta sin första verksamhet. Åtgärder för att minska brottsligheten mot småföretagen bör vara en prioritet för staten. Tyvärr fortsätter utvecklingen åt fel håll, och exempelvis skadegörelse och stöld blir ett allt vanligare inslag i småföretagares vardag. 

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg är:

 

Vad ämnar statsrådet och regeringen göra för att få bukt med den negativa utvecklingen och den otrygghet som växer bland småföretagen?