Interpellation 2020/21:317 Arbetslösheten i Sverige i förhållande till övriga EU

av Sofia Westergren (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Jag tycker att det är rimligt att arbetsmarknadsministern redogör för det svikna vallöftet att Sverige skulle ha den lägsta arbetslösheten i EU vid utgången av 2020. Arbetslösheten drar mot rekordnivåer. Utanförskapet blir allt djupare. Inte ens varannan kvinna som har invandrat från Afrika och Mellanöstern jobbar. Det är viktigt att regeringen analyserar orsaken till detta haveri och förstår vad som måste göras.

Vart tog den ambitiösa målsättningen Stefan Löfven satte i valrörelsen vägen? En gång i tiden var det en mycket prioriterad fråga för Socialdemokraterna.

För moderater är det självklart att det ska löna sig att gå från bidrag till arbete. Kan det finnas ett samband mellan den av Socialdemokraterna förda jobbpolitiken och misslyckandet med att minska arbetslösheten, med tanke på det är under en stor del av er tid av sju år i makten som arbetslöshetens graf tydligt pekat uppåt?

Analyschefen på Arbetsförmedlingen är oroad över att långtidsarbetslösheten kan bita sig fast på höga nivåer. Mer än 80 000 fler är inskrivna hos Arbetsförmedlingen i dag än vid samma tid förra året.

Grafen för arbetslösheten pekade uppåt redan innan corona svepte in över Sverige. Sverige var det enda land i EU där arbetslösheten ökat sedan oktober 2014. Alla de andra 27 (av 28) länderna i EU hade använt högkonjunkturen till att minska arbetslösheten. Det Sverige också har misslyckats med under denna tid är tillväxten, trots högkonjunktur.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

  1.  Gäller målet om lägst arbetslöshet i EU fortfarande?
  2.  Vilka förslag i januariavtalet är de viktigaste, menar ministern, för att sänka arbetslösheten?
  3.  Vilka förslag avser ministern att lägga fram för att återställa Sveriges placering i den europeiska arbetslöshetsligan till minst nr 12, som Sverige hade när Socialdemokraterna tog över makten 2014?