Interpellation 2020/21:314 Pandemilagens konsekvenser för det svenska näringslivet

av Tobias Andersson (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den tillfälliga pandemilag som riksdagen röstade igenom ger regeringen ökad makt att stänga ned verksamheter. I viss utsträckning är detta nödvändigt, men det får inte råda något tvivel om att företag som drabbas ska få ekonomisk ersättning för de uteblivna intäkterna.

Sverigedemokraterna anser att regeringens förslag till tillfällig pandemilag är alltför långtgående. Alla borde se riskerna med att regeringen eller dess myndigheter på egen hand kan besluta om att begränsa mötesfriheten eller rikta åtgärder som påtagligt begränsar företags möjligheter att bedriva verksamheter. Tyvärr var vi ensamma om att vilja öka riksdagens kontrollmakt för att säkerställa att det finns en folklig förankring i besluten.

Regeringens hållning är att frågan om ekonomisk ersättning med anledning av förordningar som meddelas med stöd av den föreslagna lagen ska hanteras i samband med att sådana förordningar tas fram. Detta är långt ifrån tillräckligt, varför vi föreslog att huvudregeln ska vara att företag som drabbas ska ersättas – en hållning som vann stöd av en majoritet i riksdagen med utfallet att ett skarpt tillkännagivande riktades till regeringen.

Trots ett tydligt tillkännagivande av att det är riksdagens vilja att företag ska få ersättning om de drabbas av restriktioner är vi oroliga över att regeringen återigen kommer att vara senfärdig – vilket oundvikligen kommer att slå mot företagen.

Regeringen bör därför vara tydlig gentemot näringslivet med att riksdagens vilja ska följas. Att företag som drabbas av förlorade intäkter till följd av den nya pandemilagen får ersättning så att de har möjligheten att på längre sikt planera verksamheten.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att tillgodose det ovan nämnda tillkännagivandet rörande pandemilagen?