Interpellation 2020/21:308 Covid-19-smitta på våra tunga anstalter

av Lotta Olsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 19 november förra året lämnade jag in en skriftlig fråga till ministern om huruvida ministern avsåg att vidta några speciella åtgärder för att förhindra smittspridning av covid-19 på våra tunga fångvårdsanstalter, anstalter som är fullbelagda och till viss del överbelagda.

Detta var i en fas då smittspridningen i andra vågen var starkt på väg uppåt men ännu inte nått de nivåer vi ser nu i början av 2021. Då hade man också sedan sommaren lättat på det besöksförbud som föranletts av smittspridningen i våras då det rådde besöksförbud på grund av risken för smitta.

Det svar jag fick då var att kriminalvården erbjöd en trygg och säker miljö för såväl anställda som intagna och att ministern noga följde händelseutvecklingen tillsammans med Kriminalvården.

Nu kan vi läsa i pressen att både Kumlaanstalten och andra anstalter, bland annat Kalmar, har drabbats av utbrott av covid-19. På Kumlaanstalten har ett tjugotal anställda och interner smittats.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

  1. Gör ministern en annan bedömning nu än i svaret från den 19 november, och har detta föranlett ändrade rutiner på våra anstalter?
  2. Har ministern tillsammans med regeringen diskuterat och analyserat vad det kan innebära för risker om anstaltspersonal inte räcker till på grund av sjukdomsfrånvaro och om detta föranleder arbetsmiljöproblem på våra anstalter?