Interpellation 2020/21:304 Ordningen i svenska domstolssalar

av Boriana Åberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det senaste året har incidenter vid förhandlingar i svenska domstolar fått mycket uppmärksamhet. Det har framkommit att tilltalade försöker skrämma vittnen och åklagare, använder extremt fula ord, har påslagna mobiler och datorer under rättegången, lyssnar på hög musik i hörlurar m.m.

Allt detta har sket utan att rättens ordförande har agerat nämnvärt för att avbryta störningarna. Efter det s.k. Drottninghögmålet i Helsingborg skickade säkerhetsenheten ett dokument med åklagarmyndighetens samlade upplevelser under rättegången till domstolens chef. Det är en skrämmande läsning. Bland annat upplever åklagarna att när de har påtalat brister i rättssalen har de fått svar att det är domstolen som ansvarar för processen. Även Nämndemännens riksförbund har påtalat risken att utsättas för våld och hot under tjänstgöring.

Antalet anmälda ordningsstörningar 2019 var 15% fler än 2018, och hela 42% fler än 2017. Detta kan inte ses som något annat än en skrämmande ökningstakt. Förutom att dessa ordningsstörningar kan utgöra en fara för domstolarnas personal, nämndemän, vittnen och andra som vistas i rättssalarna, riskerar det också att försvåra och försena rättsprocesserna, och inte minst undergräva tilltron till vårt rättssystem.

Med anledning av ovan vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

1. Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att det ska råda ordning i Sveriges domstolssalar?

2. Avser ministern att initiera några lagändringar för att störningar i rättssalen ska leda till mer kännbara straff?