Interpellation 2020/21:301 Konsekvensanalyser i utlänningspolitiken

av Jonas Andersson i Skellefteå (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 7 december gick remisstiden ut för Migrationskommitténs betänkande En långsiktigt hållbar migrationspolitik (SOU 2020:54). I kommittén görs en övergripande konsekvensanalys, bland annat baserat på Pensionsmyndighetens rapporter. Kommittén konstaterar att resultat av kostnads- och utgiftsberäkningar visar att flyktinginvandringen är en offentligfinansiell kostnad på både kort och lång sikt.

Kommittén föreslår en rad genomgripande förändringar i utlänningslagen, i generös riktning jämfört med dagens tillfälliga lag (2016:752). Trots detta drar kommittén slutsatsen att utgiftsminskningen i stort sett bedöms följa trenden som prognosticeras för en förlängd tillfällig lag.

Pensionsmyndigheten kritiserar i sitt remissvar bristen på redovisning av hur migrationen påverkar pensionssystemet. Myndigheten konstaterar att någon redogörelse för dess beräkningar inte görs i betänkandet. Med stöd av de beräkningar Pensionsmyndigheten faktiskt har gjort, eller uppdaterade sådana beräkningar, hade kommittén kunnat göra en närmare uppskattning av de ekonomiska effekterna.

Riksrevisionen har tidigare riktat kritik mot konsekvensanalyserna i såväl lagförslag som utredningsbetänkanden (RiR 2017:25). Det konstateras att endast ett fåtal av granskade utredningsbetänkanden och departementspromemorior redovisar konsekvenser på ett sätt som fullt ut motsvarar kraven i styrdokumenten, och att ofta saknas förklaring till hur ekonomiska effekter på statlig och kommunal verksamhet räknats fram och vilka antaganden som ligger bakom resultaten.

Regeringen remitterade strax före jul en kompletterande promemoria till Migrationskommitténs betänkande. I promemorian föreslås ytterligare generösa ändringar i lagstiftning, bland annat utökade undantag från försörjningskrav och den mest generösa regleringen av ömmande skäl i svensk historia. Trots detta görs ingen annan konsekvensanalys än den som framfördes i betänkandet.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Är ministern nöjd med de konsekvensanalyser som har gjorts i en sådan angelägen fråga?