Interpellation 2020/21:296 Beskattning av personbilar

av David Josefsson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringens förslag har aviserat en rad förändringar i beskattningen av personbilar. Det handlar om att man föreslår att generellt ta bort skatteförmånen för förmånsbilar, och samtidigt försvinner den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärdet på miljöfordon.

Enligt beräkningar gjorda av SVT ökar exempelvis förmånsvärdet för en Renault ZOE elbil med 1 752 kronor i månaden och en Passat laddhybrid med 2 253 kronor. En Volvo V60 diesel får 1 280 kronor högre förmånsvärde. Regeringens förslag gynnar samtidigt bilar som en BMW X5 diesel som får 468 kronor lägre förmånsvärde eller en Porsche Cayenne hybrid som får 590 kronor lägre förmånsvärde.

Regeringen förändrar också bonus–malus-systemet så att framför allt vissa hybridfordon får en högre fordonsskatt. Detta slår ytterligare på den totala kostnaden för att äga och köra ett hybridfordon jämfört med ett fordon som drivs helt av fossila bränslen.

För en Volvo V60 T6 laddhybrid med nästan 1 000 kronor i månaden i total kostnad (vid leasing på 36 månader och 3 000 mils körning per år) enligt beräkningar från Volvo Cars i Sverige. För en Volvo XC40 T4 blir motsvarande ökning nästan 1 100 kronor per månad. Samtidigt ökar förmånsvärdena med 49 procent för V60-bilen och XC40-bilen med 63 procent jämfört med år 2020.

Att skillnaden i kostnad mellan att ha en miljöanpassad förmånsbil och en fossildriven förmånsbil minskar markant är något regeringen själv konstaterar i sitt pm om förslaget till justerad beräkning av bilförmån (november 2020).

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att mildra de effekter av miljöstyrningen i regeringens förslag som innebär att flera av Sveriges mest populära miljöfordon får kraftigt höjda månadskostnader och att kostnadsskillnaden mellan miljöfordon och konventionella fordon minskar?