Interpellation 2020/21:290 Hot och våld i arbetslivet

av Boriana Åberg (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Nyligen krävde Akademikerförbundet SSR att tjänstemän inom socialtjänsten skulle omfattas av lagen om hot och våld mot blåljuspersonal. Bakgrunden är att bland annat socialsekreterare som beslutar i ärenden om försörjningsstöd eller barnavårdsärenden utsätts ofta för hot och våld. I Malmö har varje fjärde handläggare av försörjningsstöd blivit utsatt under förra året. I somras kastades en brandbomb på ett socialkontor, och en tjänstebil sattes i brand.

En undersökning om hot och våld i arbetslivet som Akademikerförbundet SSR genomförde med alla förbundets medlemmar för några år sedan visade att nästan var fjärde medlem hade varit utsatt för hot och våld. Nästan en tredjedel av dem hade inte fått stöd från sin arbetsgivare i samband med detta, och bara en fjärdedel polisanmälde. Anledningen till att så få polisanmäler är att om åklagare väcker åtal måste den enskilde tjänstemannen lämna ut sitt personnummer, som blir offentligt. Detta skapar rädsla för hämndaktioner både mot tjänstemännen och mot deras närstående.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

1. Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att tjänstemän inom socialtjänsten ska kunna utföra sina uppgifter utan hot och våld?

2. Hur bedömer ministern riskerna för att tjänstemän fattar felaktiga beslut under hot och våld, och hur avser ministern att arbeta för att dessa risker ska förebyggas?