Interpellation 2020/21:287 Skydd i fordonsregistret för känsliga yrkesgrupper

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Jag har tidigare ställt en fråga till statsrådet Tomas Eneroth om möjligheten att skydda uppgifter i vägtrafikregistret. Dock saknar jag ett tydligt svar på den fråga som ställdes. I svaret finns följande lydelse: ”Utlämnande av personuppgifter från vägtrafikregistret föregås alltid av en sekretessprövning. Sekretess gäller t.ex. enligt 22 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen för personuppgifter om det av särskild anledning kan antas att den enskilde lider men om uppgiften röjs.”

För att kontrollera om det finns någon form av skydd för mig som individ beställde jag uppgifter på ett familjefordon. Det tog knappt 40 sekunder så fanns alla uppgifter tillgängliga på en mailadress jag uppgivit. Det är inte troligt att det genomfördes en sekretessbedömning vid denna fråga i vägtrafikregistret.

Det finns flera yrkesgrupper som utsätts för hot, misshandel och skadegörelse på egendom. Exempel på sådana yrkesgrupper är poliser, åklagare, domare, väktare, försvarsanställda, lantbrukare, djurtransportörer och anställda inom känsliga förvaltningar i kommuner, regioner och stat. En artikel publicerad i GP den 30 juni 2020 visar med kuslighet den vardag många lantbrukare upplever. Ett citat ur artikeln: ”Stäng ner. Annars ska vi sätta din dotter på knä och genomborra hennes äckliga kropp med kulor.”

Jag pratar ofta med personer som har yrken eller offentliga uppdrag som tilldrar sig intresse hos individer och grupper som utövar hot eller våld. De upplever att hoten ökar, och de oroar sig för familjens och sin egen säkerhet. De kriminella individer eller grupper som genom hot vill påverka vårt samhälle kan med enkelhet finna sina offers bostadsadress i vägtrafikregistret.

För att förhindra den här möjligheten bör vissa personalgrupper erbjudas möjlighet till låsta registreringsnummer, det vill säga de ska inte vara synliga för allmänheten. 

Med hänvisning till texten här ovan vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att införa begränsningar i fordonsregistret så att uppgifter om personer inom känsliga yrkesgrupper inte är öppna för allmänheten?