Interpellation 2020/21:285 Företagare som utnyttjas av den organiserade brottsligheten under pandemin

av Hannes Hervieu (C)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den globala pandemin påverkar hela samhället. Vid sidan av de ofattbara konsekvenser pandemin inneburit för människors hälsa och för sjukvården har pandemin fått stora konsekvenser för landets företagare.

Många företagare har tagit stort ansvar under pandemin och gjort en lång rad insatser för att minska smittspridningen, samtidigt som restriktioner och förändrade kundbeteenden gjort att den ekonomiska situationen för många av landets företagare är väldigt ansträngd.

Centerpartiet har varit pådrivande för att stöd och lättnader ska ges till de företagare som drabbats ekonomiskt till följd av pandemin. Dessa stöd har haft effekt, men mer behövs. Det ekonomiskt pressade läge som en del företagare nu upplever har tyvärr också gjort dem till måltavlor för den organiserade brottsligheten, vilket både myndigheter och medier rapporterar om.

Till exempel skriver Länsstyrelsen i Östergötland i en rapport från december 2020 att man ser ”oroväckande signaler från fastighetsbranschen om att den organiserade brottsligheten tar tillfälle att utnyttja den nuvarande situationen. Det finns en risk att företag som befinner sig i en ekonomiskt utsatt situation erbjuds lånepropåer från kriminella gäng.” 

Att kriminella nätverk ser chansen att ta över företag och på andra sätt utnyttja situationen vittnar också flera medieuppgifter om.

Detta är allvarligt, och för det första visar detta att regeringen måste arbeta på flera fronter för att stärka företagandet och att man i kombination med ekonomiska stöd måste ge akt på den utsatta situation som många befinner sig i sett i ljuset av hoten från organiserad brottslighet.

För det andra visar detta på hur regeringen inte tillräckligt väl lyckats trycka tillbaka den organiserade brottsligheten. Detta har redan i dag stora konsekvenser för det svenska samhället, där tryggheten för enskilda medborgare minskar och där den organiserade kriminalitetens styrka ökar.

För det tredje innebär detta en ökad otrygghet för landets företagare, då de riskerar att utsättas för mycket hårda påtryckningar från kriminella med stort våldskapital.

För det fjärde riskerar detta att stärka den organiserade kriminaliteten. Denna utveckling riskerar att medföra att deras finansiella styrka ökar, att de kan överta kontrollen över etablerade näringsverksamheter och att de ytterligare kan befästa sin närvaro i samhällen runt om i landet.

Centerpartiet anser det nödvändigt att vidta kraftfulla åtgärder för att begränsa smittspridningen i samhället, men vi är också måna om att de insatser samhället nu vidtar inte ska riskera att leda till att vi skapar ytterligare samhällsproblem som hotar människors trygghet, hälsa och försörjning. I kampen mot coronaviruset kan vi inte riskera att ge ytterligare spridning av det virus som är den organiserade brottsligheten. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

1. Anser sig ministern och regeringen ha tillräckligt stor kunskap om hur den organiserade kriminaliteten utnyttjar den ansträngda situationen för landets företagare?

2. Avser ministern och regeringen att vidta särskilda åtgärder för att i denna akuta situation förhindra att den organiserade brottsligheten utnyttjar enskilda företagare som drabbats hårt under krisen, och avser ministern och regeringen att vidta åtgärder som kan skydda enskilda företagare som riskerar att utnyttjas?