Interpellation 2020/21:282 Miljöprövningen av övnings- och skjutfält

av Caroline Nordengrip (SD)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Det försämrade säkerhetspolitiska läget har lett till att Sveriges riksdag nu fattat beslut om att utöka Försvarsmaktens grund- och krigsorganisation. För att klara av produktionen av förband till krigsorganisationen är Försvarsmakten beroende av tillgång till övnings- och skjutfält. De långa handläggningstiderna påverkar Försvarsmaktens möjlighet till såväl återetablering av regementen som förbandsproduktion på ett negativt sätt. I regeringens proposition 2020/21:30 föreslås att utökning av eller ny verksamhet vid Försvarsmaktens skjut- och övningsfält ska miljöprövas i enlighet med miljöbalkens bestämmelser. Detta tar normalt mellan 5 och 20 år.

Den långa ansöknings- och prövningsprocessen är enligt Försvarsmakten ”till sin konstruktion synnerligen dåligt anpassad för att omhänderta en förändrad situation som ett sämre säkerhetspolitiskt omvärldsläge och en ökad hotbild mot Sverige skulle kunna innebära”. De långa handläggningstiderna kan även komma att medföra att Försvarsmakten inte kan öka kapacitetsutnyttjandet tillräckligt snabbt och i den utsträckning som krävs för den ökade operativa förmågan och tillväxten under perioden 2021–2030.

Problematiken är dock inte ny, då riksdagen redan 2015 riktade ett tillkännagivande (bet. 2015/16:FöU3) till regeringen om att se över beslutsprocesserna för miljöprövning för försvarsmaktens övnings- och skjutfält i syfte att förkorta handläggningstiderna. Det nu har gått cirka fem år sedan detta tillkännagivande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

  1.  På vilket sätt har regeringen sett över beslutsprocesserna för miljöprövningen av övnings- och skjutfält?
  2.  Vilka konkreta förändringar har skett sedan tillkännagivandet för att förkorta handläggningstiderna för miljöprövningen av övnings- och skjutfält?
  3.  Vilka särskilda omständigheter ger handläggningstider på sex till åtta år på högt prioriterade ärenden, och vad anser regeringen är en rimlig handläggningstid?