Interpellation 2020/21:273 Ordning i folkbokföringen

av David Lång (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

En gång i tiden fördes kyrkobok med stor noggrannhet över samtliga boende i Sverige. Detta har med tiden övergått till den folkbokföring vi tillämpar i dag. Dessvärre har den rättvisande bild som kyrkoböckerna gav i allt större utsträckning gått förlorad sedan man övergick till det nyare folkbokföringssystemet – ett system som i viss mån är digitaliserat inom myndigheten Skatteverket. 

Det är känt att regeringen har tillsatt en utredning i frågan (kommittédirektiv 2019:54), men  resultaten ska presenteras först 2021, många år efter att vi fått kännedom om de växande problemen med felaktigt folkbokförda individer i Sverige. 

Nuvarande och tidigare regeringar har under decennier byggt upp ett stort folkbokföringsfel med mycket negativa konsekvenser för samhället. Genom en ansvarslös invandringspolitik har regeringen helt tappat kontrollen över den fullständiga bilden av vilka som befinner sig i Sverige. Det är inte utan att man undrar vad regeringen vill åstadkomma på sikt med folkbokföringen.

Om man inte vidtar kraftfulla åtgärder kommer det sannolikt att ta tid att rätta till de problem som regeringen genom folkbokföringen har byggt in i det svenska samhället. Vi ser problem med ökande kriminalitet, trångboddhet och ett alltmer djupgående utnyttjande av välfärdssystemen.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att återskapa ordning i folkbokföringen?