Interpellation 2020/21:253 Ett riktat stöd till bussbranschen

av Thomas Morell (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Hur ska bussbranschen kunna överleva pandemin om den inte får stöd? Frågan är relevant, och regeringen är svaret skyldig. För bussbranschen blev det bokstavligt talat tvärstopp när pandemin bröt ut, och verksamheten drabbades av en nedgång på 90 procent. För vissa bolag är nedgången hela 98 procent, vilket givetvis får konsekvenser.

De privata bussbolagen har en viktig roll att fylla i samhället och blir en viktig del i återstarten av samhället efter pandemin. Det förutsätter dock att bussbranschen överlever den svåra situation den befinner sig i. Går bussföretagen under så förlorar samhället det transportnät som binder samman landet, inte minst i glesbygden. Bussbranschen är en viktig del av besöksnäringen och föreningslivet, och det är dessa bussar som är tänkta att ersätta tågen i samband med tillfälliga driftsstörningar.

Finansministern har tidigare i en interpellationsdebatt svarat på frågor om bussbranschens situation, men läget har förvärrats ytterligare och det krävs snabba insatser om inte en hel bransch ska parkeras för gott.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att föreslå ett riktat stöd till bussbranschen?