Interpellation 2020/21:244 Massutskick av sms

av David Josefsson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 11 december 2020 höll inrikesminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en presskonferens om att det skulle ske ett massutskick av sms för att informera om samt uppmana allmänheten att följa de råd som finns för att minska smittspridningen av det virus som orsakar covid-19.

Sms:et gick ut till 22 miljoner abonnenter den 14 december, samtidigt som de skärpta nationella föreskrifterna och allmänna råden för att förhindra smitta av covid-19 började gälla.

Samma dag som sms:et gick ut kunde flera medier avslöja att såväl MSB som krisinformation.se, dit sms:et hänvisar, motsatt sig eller varit kritiska till att skicka ett mass-sms. MSB lyfte bland annat att det riskerade att blockera andra akuta meddelanden, överbelasta mobilnäten och bli inaktuellt innan det nått samtliga mottagare. Krisinformation.se påpekade att utskicket skulle ge "extremt många frågor i krisinformation.se:s sociala medie-kanaler", vilket skulle ta resurser från annat viktigt arbete.

Kritiken mot massutskicket var också stor den 14 december bland allmänheten på sociala medier eftersom meddelandet hade otydlig avsändare och inte innehöll någon konkret information mer än att man skulle gå in på krisinformation.se (som det dock inte var länkat till) samt att meddelandet endast var på svenska, trots att Mikael Damberg den 14 december i ett pressmeddelande på regeringen.se sa: "Det är angeläget att hela befolkningen får relevant information om vad som gäller för att kunna bidra till att minska smittspridningen av covid-19."

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

  1. Vilka hänsyn tog statsrådet till dessa invändningar när man fattade beslut om att uppdra till nämnda myndigheter att göra ett massutskick av sms?
  2. Vilka instruktioner gav statsrådet om vilken information som skulle delges allmänheten genom massutskicket?