Interpellation 2020/21:240 Incitament för fler poliser och civilanställda i Västerbottens inland

av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Statsrådet Damberg svarade följande på min skriftliga fråga om att vi behöver fler civilanställda inom polisen i hela landet: ”Antalet civilanställda inom Polismyndigheten har de senaste fyra åren ökat med 4 000 personer. Det har aldrig tidigare funnits så många civilanställda inom myndigheten som i år. Att antalet polisanställda ökar är en förutsättning för en bättre tillgänglighet i hela landet.”

Det är det här som är det stora problemet. Både poliser och civilanställda söker sig till kusten och till våra stora städer. Vi behöver incitament för att få fler poliser och civilanställda inom polisen. I mitt hemlän Västerbotten nås vi av nyheten att polisen inte längre patrullerar nattetid utan måste prioritera att arbeta dagtid då det händer mer. Ofta sker inbrott i skydd av mörkret, och ofta sker våld och annan kriminalitet när mörkret faller. Om vi hade fler civilanställda i Västerbottens inland skulle polisen kunna prioritera sin arbetstid på ett helt annat sätt. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad tänker statsrådet inrätta för incitament så att vi kan öka intresset och få fler poliser och fler civilanställda att vilja arbeta i Västerbottens inland?