Interpellation 2020/21:233 Uppgifter om kränkande behandling i Försvarsmakten

av Alexandra Anstrell (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

SVT Nyheter Väst visar nu i december 2020 en granskning av jägarutbildningen på K3 i Karlsborg. I reportaget vittnar rekryter om befäl som mobbar, bestraffar och till och med använder våld. Det framkommer också i granskningen vittnesmål om sexism, maktmissbruk och en tystnadskultur.

SVT har pratat med 44 av 239 killar och tjejer som förra året utbildades på jägarutbildningen. Av dessa 44 har 37 upplevt kränkande kommentarer från sina befäl, 31 har upplevt mobbning och maktmissbruk från sina befäl och 17 har upplevt våld från sina befäl.

Efter SVT Nyheter Västs granskning meddelar regementschefen att ytterligare en utredning tillsätts. Om den visar på brottsliga handlingar kommer dessa att polisanmälas. Arméchefen Karl Engelbrektson har också varit tydlig i frågan och sagt att de som ägnar sig åt trakasserier inte är välkomna i organisationen.

För bara precis tre år sedan gjorde över 1 700 kvinnor inom försvarsmakten ett upprop ”givakt och bitihop” Det handlade om kränkningar och övergrepp i sviterna av metoo. I uppropet #givaktochbitihop på DN Debatt delade kvinnorna med sig av sina egna erfarenheter av bland annat våldtäkter, mobbning och sexistiska kommentarer.

Den här typen av ageranden är helt oacceptabla, det säger också vår överbefälhavare. Under många år har Försvarsmakten jobbat hårt med att öka jämställdheten och minska kränkande särbehandling men ändå har de inte lyckats komma till rätta med det här.

Därför vill jag ställa följande frågor till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

  1. Avser försvarsministern att vidta några åtgärder för att förbättra situationen för rekryterna på K3 i Karlsborg?
  2. Kan ministern göra något för att säkerställa att myndigheten utreder dessa händelser ordentligt och därefter vid behov vidtar åtgärder så att problemen inte fortlöper?
  3. Har ministern några planer på att agera för att förbättra organisationskulturen inom Försvarsmakten?
  4. Är ministern nöjd med det jämställdhetsarbete som pågått i många år inom Försvarsmakten?