Interpellation 2020/21:219 Den väpnade konflikten om Nagorno-Karabach mellan Armenien och Azerbajdzjan

av Robert Halef (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Under de senaste månaderna har den pågående väpnade konflikten om området Nagorno-Karabach och dess omgivande städer och byar skördat tusentals liv, och tusentals armenier har med våld fördrivits från sina hem. Armeniska områden har erövrats av Azerbajdzjan med stöd av Turkiet och syriska terrorister som plundrar och förstör. På sociala medier går det att se hur uniformerade azerbajdzjanska soldater slår sönder gravplatser och kyrkor.

Ryssland har medlat fram en vapenvila mellan de stridande länderna Armenien och Azerbajdzjan om regionen Nagorno-Karabach. Men vi ser dagligen att kyrkor, kloster, gravplatser och andra kulturhistoriska byggnader förstörs och privat egendom plundras. OSSE och Minskgruppen måste stoppa detta folkrättsbrott mot armenier och deras kultur och historia.

Efter Sovjetunionens sönderfall, då ett flertal nationer blev fria, har enklaven Nagorno-Karabach varit en självständig region som är bebodd av armenier.

Armenien har gjort stora demokratiska framsteg under de senaste åren och har fördjupade partnerskaps- och samarbetsavtal med Europeiska unionen. Genom det östliga partnerskapet har samarbetet mellan EU och Armenien stärkts under det senaste decenniet. Armenien är ett av tio länder i detta partnerskap och samarbete för att öka välstånd, trygghet och handel.

Konflikten med grannlandet om enklaven Nagorno-Karabachs suveränitet och självbestämmande har under åren lett till krig, och situationen har länge varit spänd mellan länderna. Fredssamtal har hållits mellan Armenien och Azerbajdzjan om Nagorno-Karabachs framtida tillhörighet genom den utsedda Minskgruppen och inom ramen för OSSE, men utan något resultat.

Under hösten har Azerbajdzjan planerat och genomfört koordinerade attacker på områden i regionen Nagorno-Karabach, och Armenien har besvarat de militära attackerna. Att Turkiet öppet gett stöd åt Azerbajdzjan förvärrar situationen och minskar möjligheten till varaktig vapenvila och fred. Det lilla kristna landet Armenien med cirka 3 miljoner invånare omges av tre angränsande muslimska länder, Azerbajdzjan, Turkiet och Iran, med cirka 160 miljoner invånare. Landet behöver nu EU:s, OSSE:s och Minskgruppens stöd. 

OSSE kommer nästa år att ledas av Sveriges utrikesminister, och Sverige bör med kraft agera mot den militära aggressionen från diktaturen Azerbajdzjan och Turkiet samt verka för en dialog om en långsiktigt hållbar fred och försoning.

Nagorno-Karabach, som har varit befolkat och styrt av armenier under de senaste 30 åren, bör självt få avgöra sin egen framtid. 

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är:

 

På vilket sätt kommer ministern att verka via EU och OSSE för att stoppa förstörelsen av kyrkor, kloster, gravplatser och andra armeniska kulturhistoriska byggnader samt plundring av privat egendom?