Interpellation 2020/21:216 Tillståndsprövningen gällande Kallak och Laver

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Nyligen redovisade riksdagens konstitutionsutskott sin årliga granskning av regeringen, som kritiseras på ett flertal punkter. Regeringen kritiseras bland annat för sin senfärdiga hantering av tillståndet att upprätta en gruva i Kallak.

På tre år har regeringen inte gjort någonting för att processen ska få ett avslut och gruvan ska få tillstånd. När de sökande dessutom vid ett flertal tillfällen har bett om ett möte med Näringsdepartementet har de fått avslag. Ytterligare ett projekt som har fått vänta orimligt länge på beslut är gruvområdet Laver.

Enligt uppgifter har regeringen nu inlett förhandlingar för att snabba på processen om tillstånd för gruvan i Kallak. Men ännu har regeringen inte gett några besked om hur man avser att gå vidare med tillstånd för gruvorna i Kallak och Laver.

Gruv- och mineralbranschen står för stora exportintäkter och sysselsätter många människor i Sverige. När regeringen inte kan ge något besked kan inte heller investeringar fullbordas, arbetstillställen uteblir och nyttan för miljön realiseras inte. Dessutom gör långa handläggningstider och osäkra processer att Sverige blir mindre relevant för utländska investeringar.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

  1. När avser ministern och regeringen att fatta beslut om en eventuell gruvbrytning i Kallak och Laver?
  2. Hur ser ministern på konstitutionsutskottets kritik om att regeringen inte har vidtagit några åtgärder för att möjliggöra beslut om bearbetningskoncession i Kallak?
  3. Hur bedömer ministern att fördröjning i tillståndsärenden av den här typen påverkar Sveriges anseende som gruvnation och företags investeringsvilja i Sverige?