Interpellation 2020/21:208 Pausad polisutbildning och organiserad kriminalitet

av Katja Nyberg (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den organiserade kriminaliteten fortsätter, trots corona, obehindrat sin frammarsch. Hittills i år har 315 skottlossningar bekräftats, med 37 avlidna. Det är en ökning med nästan 20 procent från förra året. Polismyndigheten försöker med de medel den har tillgängliga möta offensiven, men både resurser och politisk vilja saknas.

En åtgärd som vidtogs i våras var en särskild utbildning för utredningsledare och spaningsledare, som syftar till att bättre beivra grova och komplicerade brott. Svenska Dagbladet rapporterar dock den 12 november 2020 att utbildningen pausades i maj, och inget har skett på över ett halvår.

Den nu rådande pandemin har visserligen konkreta följder, och ambitionen måste vara att minska smittspridningen. Att det är just vitala polisutbildningar som ställs in medan kollektivtrafiken får köra på som vanligt och shoppingcenter hålls öppna borde dock ifrågasättas. Då detta avslöjas är det relevant att se om en sådan tendens kan återfinnas inom övriga delar av rättsväsendet samt om detta är en medveten åtgärd med anledning av pandemin.

Slutligen, då problemet ovan härrör från frågan om organiserad kriminalitet bör frågan om en utredning om förbud mot deltagande i, och samröre med, organiserad kriminalitet tas upp. Statsrådet Damberg sa i en debatt om gängkriminaliteten att detta måste utredas, vilket stämmer. Det saknas dock en sådan utredning, och vid ett utskottsinitiativ från Sverigedemokraterna röstade regeringspartierna nej till detta. Statsrådets och regeringens agerande och ställningstagande i denna fråga är alltjämt relevant gällande bekämpandet av den organiserade brottsligheten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg följande:

 

  1.  Vilka avvägningar görs av statsrådet och regeringen när man gör bedömningen att kollektivtrafik, köpcenter och liknande får hålla öppet som vanligt medan essentiella polisutbildningar ställs in?
  2.  Har statsrådet genom regeringsarbetet fått kännedom om eller givit direktiv om att pausa, avsluta eller skjuta upp utbildningar inom de brottsbekämpande myndigheterna?
  3.  Ämnar statsrådet att, likt ett tidigare utskottsinitiativ i justitieutskottet, sätta igång med att utreda ett förbud mot deltagande i kriminella organisationer?