Interpellation 2020/21:193 Förhandlingar om frihandelsavtalet TTIP

av Hans Rothenberg (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

I spåren av covid-19 har bnp sjunkit i alla länder utom Kina och världshandeln har utvecklats i ett lugnare tempo. Många länder inom EU brottas med sina egna ekonomier och tvingas till ökad skuldsättning. För att komma ur detta prekära läge går det inte att sluta sig ytterligare. I stället krävs det öppenhet och framför allt att världens två största ekonomier – EU och USA – knyter starkare band sinsemellan.

En ny amerikansk president kommer att tillträda. På många sätt kommer Joe Bidens valseger att förändra USA:s omvärldspolitik. Även om vi inte vet hur den nya linjen kommer att formas i detalj finns det god anledning att vara förhoppningsfull. Det är dags att ta upp den tappade tråden och återuppta förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) utifrån en uppdaterad agenda.

För Europa och Sverige borde möjligheterna till ett starkare transatlantiskt samarbete gynnas av att USA återigen får en president som inser vikten av multilateralt och regelbaserat samarbete. Men det betyder inte att handelsrelationerna mellan EU och USA per automatik kommer att förbättras, särskilt inte med tanke på de protektionistiska strömmar vilka under coronapandemin vuxit sig allt starkare.

Ett fungerande frihandelsavtal mellan världens två största ekonomier skulle förändra spelplanen positivt för världshandeln i stort och för de 28 berörda länderna. För Sveriges och svenska företags del skulle det innebära stora möjligheter med ett avtal på plats varför Sverige bör vara pådrivande för att förhandlingarna mellan EU och USA återupptas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP ska återupptas?