Interpellation 2020/21:192 Hot mot förtroendevalda

av Thomas Morell (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

För en tid sedan cirkulerade två videoklipp i sociala medier där det uttalades hot om ”krig mot svenska staten”. Kriget skulle utkämpas med vapenmakt. Det uttalades också hot om att gripa enskilda riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna. Såvitt jag förstår är personen i fråga utsatt för granskning av Säkerhetspolisen och bedöms inte utgöra ett hot, i vart fall inte i dagsläget.

En enskild som uttalar sådana här hot är oftast just en ”ensam galning”. Problemet är att även enskilda handlingar kan trigga andra, mer våldsbenägna individer eller grupperingar, och då kan ett enskilt hot snabbt växa till något helt annat. För vårt demokratiska samhälle kan detta snart bli ett problem om man inte vidtar åtgärder, och våra historiska erfarenheter av detta borde verkligen tända ett varningsljus.

Statsminister Olof Palme mördades på öppen gata, ett mord som ännu inte klarats upp. Dåvarande utrikesminister Anna Lindh mördades i ett av Stockholms varuhus. Därtill vittnar många politiker runt om i landet om hot och våld. Att företräda ett politiskt parti är att ta på sig rollen som förtroendevald för väljarna i den församling där man är vald. Uppdraget är viktigt för vårt demokratiska samhälle och ska givetvis inte innebära att man utsätts för hot eller våld. Uppenbarligen har den straffskärpning som infördes den 1 januari i år inte haft avsedd effekt, och en skärpning av lagen kan vara aktuell.

Att skydda vår demokrati är ett ständigt pågående arbete, och varje angrepp mot systemet eller en politisk företrädare måste ovillkorligen få konsekvenser för den eller dem som utför angreppet. Att det i den politiska debatten dryftas olika uppfattningar och att det då och då uppstår meningsskiljaktigheter är helt normalt. Däremot ska ingen ledamot av Sveriges riksdag eller annan politiskt vald församling acceptera att utsättas för hot eller våld. Att någon utövar hot eller våld drabbar främst en individ, men det angriper också hela vårt samhälle.

Med hänvisning till texten ovan vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

  1. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att skydda vårt demokratiska samhälle och företrädarna i de politiska församlingarna?
  2. Avser ministern att utvärdera straffskärpningen som infördes tidigare i år?