Interpellation 2020/21:185 Folkbokföringens tillförlitlighet

av Boriana Åberg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sverige har en tradition av en väl fungerande folkbokföring som går tillbaka ända till 1600-talet. Uppgiften hanterades på den tiden av kyrkan men har på senare år överförts till Skatteverket. Det svenska folkbokföringssystemet är uppbyggt utifrån att människor är ärliga, samarbetar frivilligt med myndigheter och är lätt att kontrollera. Tyvärr är dessa antaganden inte lika giltiga längre, varför vi i dag står inför mycket allvarliga problem när det gäller folkbokföringen och dess tillförlitlighet.

Användandet av falska identiteter är mycket omfattande, vilket beror på att lagstiftningen inte har hängt med i utvecklingen. Systemet är förvånansvärt enkelt att manipulera, vilket kostar skattebetalarna och samhället miljardbelopp. En ofta förekommande företeelse är skenskilsmässor där makarna skiljer sig men fortsätter att bo tillsammans, och där kvinnan uppbär underhållsstöd och bostadsbidrag som ensamstående förälder. Det är inte heller ovanligt med enrumslägenheter där 15–20 män är folkbokförda.

Den omfattande och okontrollerade migrationen, och den totala bristen på kontroll över vilka som kommer in i landet, har lett till att ingen vet hur många människor med falska identiteter det finns i Sverige. Dessa falska identiteter möjliggör en mängd brott, allt från falska uppkörare som tar körkort åt någon annan till välfärdsbedrägerier. Enligt uppgifter från polisen har yrkeskriminella satt i system att utnyttja falska identiteter. De reser in i Sverige, begår brott, utvisas (i bästa fall), för att kort efteråt vara tillbaka under ett annat namn och begå nya brott. Ingen vet hur många papperslösa det finns i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder är ministern bered att vidta för att återupprätta den svenska folkbokföringens tillförlitlighet?