av Johan Hultberg (M)
till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)
Coronapandemin slår hårt mot svensk ekonomi överlag, men ingen kommun är så hårt drabbad som Strömstad. Konsultbolaget WSP publicerade i våras rapporten Coronakrisen och besöksnäringen. Rapporten gick igenom hur krisen slår mot kommuner som är beroende av besöksintensiva verksamheter såsom sällanköpshandel, restauranger och hotell. Rapporten visade att alla de tre kommuner som drabbas hårdast är kommuner med betydande gränshandel, nämligen Strömstad, Eda och Haparanda. Strömstad är alldeles extra hårt drabbat då man har mycket omfattande både handel och turism. WSP:s granskning visade att Strömstad, av Sveriges alla 290 kommuner, har högst andel sysselsatta inom sällanköpshandeln och dessutom den tredje högsta andelen sysselsatta inom hotell- och restaurangbranschen. Fler än var fjärde Strömstadsbo var före krisen sysselsatt inom just dessa branscher.
Arbetslösheten i Strömstad var före coronapandemin låg, men nu avlöser varslen och uppsägningarna varandra. Andelen öppet arbetslösa uppgår i skrivande stund till 9,8 procent men ökar för varje månad som går. Allt fler arbetsgivare har helt enkelt inte råd att behålla sin personal när de trots permitteringsersättning måste axla stora lönekostnader samtidigt som de ofta tappat närapå hela sin omsättning till följd av Norges stängda gräns mot Sverige. Jämfört med i mars har arbetslösheten ökat med hela 66 procent i Strömstad. Dessutom kommer allt fler vittnesmål från svenskar som arbetar i Norge om upplevd diskriminering liksom praktiska problem avseende beskattning, a-kassa och andra gränshinder. Det spär på en redan mycket allvarlig situation på arbetsmarknaden och skapar ytterligare oro och osäkerhet inför framtiden för boende i Strömstad såväl som i andra gränskommuner där arbetsmarknadsregionerna är just gränsöverskridande.
Strömstads kommun har naturligtvis vidtagit en lång rad åtgärder och tagit flera initiativ för att hantera den mycket allvarliga situationen. Bland annat planerar kommunen att etablera ett omställningskontor för att ge stöd och hjälp till drabbade, men man behöver statens hjälp för att klara finansieringen. För att ge personer som nu förlorar sina jobb möjlighet till omställning är vuxenutbildning helt centralt. Men samtidigt som behovet av utbildningsinsatser ökar i norra Bohuslän i allmänhet och i Strömstad i synnerhet har besked kommit om anslag som inte på långa vägar står i proportion till behovet. Noden som består av kommunerna Strömstad, Tanum, Munkedal, Sotenäs och Lysekil har till och med fått sämst tilldelning från statsbidraget för regional yrkesinriktad vuxenutbildning i Sverige. Noden fick blott 27 procent av sökta medel för yrkesvux och endast 17,4 procent för lärlingsutbildningar.
Nu måste regeringen hörsamma nödropen från Strömstad och vidta såväl riktade som generella åtgärder. Annars riskerar Strömstads lokala näringsliv att slås i spillror och arbetslösheten att skena.
Mot denna bakgrund vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark: