Interpellation 2020/21:181 Bättre tillgång till läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige har en alarmerande hög narkotikarelaterad dödlighet. Till Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (EMCDDA) rapporterar vi en narkotikarelaterad dödlighet som är fyra gånger så hög som genomsnittet i EU. Den självklara slutsatsen av detta är att Sverige behöver ompröva och utveckla den förda narkotikapolitiken och säkerställa att personer som lider av beroendesjukdom ges tillgång till god vård och behandling. Det är också bakgrunden till varför en enig riksdag riktat flera skarpa uppmaningar, tillkännagivanden, till regeringen avseende beroendevården och narkotikapolitiken. Riksdagen kräver bland annat att regeringen tar initiativ till en utvärdering av den förda politiken liksom en nollvision när det gäller narkotikarelaterade dödsfall.

För att minska den narkotikarelaterade dödligheten behövs enligt Folkhälsomyndigheten bland annat bättre tillgång till läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende (LARO). Tillgången till LARO, liksom den narkotikarelaterade dödligheten, varierar kraftigt över landet samtidigt som vi som land saknar viktiga uppgifter om bland annat hur omfattande bruket av opioider är i Sverige liksom hur stort behovet av LARO är. Dessa problem behöver regeringen ta itu med.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

  1. Är ministern beredd att ge förslagsvis Folkhälsomyndigheten i uppdrag att undersöka omfattningen av opioidberoende?
  2. Är ministern beredd att ge förslagsvis Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att undersöka hur många personer som i dag är under, respektive i behov av, LARO?
  3. Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att säkerställa en god tillgång till LARO i hela landet?