Interpellation 2020/21:180 Överförskrivning och missbruk av narkotikaklassade läkemedel

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

En inkörsport till beroendeproblem kan vara läkarförskrivna narkotikaklassade läkemedel. Vad som kan börja som smärtstillande behandling efter en olycka eller operation kan i värsta fall sluta med ett tungt opioidmissbruk. I Sverige har vi i grunden en sund läkemedelsförskrivning och tämligen goda system för kontroll och uppföljning. Samtidigt finns det också i Sverige anledning till oro och förbättringar, bland annat mot bakgrund av att antalet anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om överförskrivning mer än fördubblades mellan 2014 och 2018. Felaktig förskrivning är också den vanligaste orsaken till att IVO kritiserar eller anmäler legitimerad personal till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). Givet detta är det välkommet att regeringen signalerat att problem kopplade till narkotikaklassade läkemedel kommer att omfattas av regeringens förslag till förnyad ANDTS-strategi. Det är viktigt att signalerna om ett ökat missbruk av narkotikaklassade läkemedel tas på allvar.

Det är av stor vikt att sjukvården är restriktiv med förskrivning av narkotiska preparat och att man noggrant följer upp förskrivningarna. I dag är det möjligt att få recept på narkotikaklassade läkemedel från flera läkare. När den nationella läkemedelslistan införs kommer problemet med att personer med missbruk går till olika läkare för att komma över narkotikaklassade läkemedel sannolikt att bli väsentligt mindre. Genom den nationella läkemedelslistan kommer förskrivare nämligen att kunna se varandras förskrivningar. Vid sidan av införandet av den nationella läkemedelslistan är det viktigt att sjukvården generellt sett blir bättre på att följa upp patienter efter en längre tids användning av narkotiska läkemedel för att tidigt upptäcka begynnande missbruk och beroende.

Införandet av den nationella läkemedelslistan är centralt för att minska överförskrivningen av narkotikaklassade läkemedel och problemen med missbruk och olaglig försäljning av narkotikaklassade läkemedel. Regeringen bör dock vidta ytterligare åtgärder i syfte att minska dessa problem. Bland annat bör regeringen se över hur förutsättningarna för apotek och apotekspersonal kan förbättras när det gäller att upptäcka och anmäla överförskrivning.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

  1. Är ministern beredd att se över möjligheten att låta apotekspersonal göra anonyma anmälningar till IVO?
  2. Är ministern beredd att låta utreda om apotek och apotekspersonal ska ges rätt att neka uttag vid misstänkt överförskrivning?
  3. Vilka åtgärder avseende narkotikaklassade läkemedel kommer att återfinnas i regeringens förslag till förnyad ANDTS-strategi?
  4. Vilka andra åtgärder är ministern beredd att vidta i syfte att minska problemet med missbruk och beroende av narkotikaklassade läkemedel?