av Eric Palmqvist (SD)
till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)
I min skriftliga fråga 2019/20:901 till miljö- och klimatminister Isabella Lövin undrade jag om regeringen avser att verka för införandet av ett regelverk gällande användning och underhåll av kyltorn för att motverka framtida utbrott av legionellasmitta?
Bakgrunden är den risk för legionellasmitta som användning av kyltorn medför.
Legionella är en bakterie som kan spridas över stora områden med den fuktiga luften från kyltorn, och den smittar genom inandning. Eftersom orsaken till smittan är svårupptäckt kan kyltornsverksamhet anses potentiellt farligare än sådan verksamhet där eventuella utsläpp direkt upptäcks. Det senaste kända legionellautbrottet i Sverige orsakat av kyltorn var i Kista 2017. Åtta personer smittades då av legionella varav fyra dog. Dessförinnan slog bakterien till i Lidköping 2004 och i Västerås 1979. Norge drabbades av ett större legionellautbrott under 2000-talet där många människor dog, vilket ledde till att Norge införde en lag som helt förbjuder användning av öppna kyltorn.
Tekniken med öppna kyltorn är mycket energieffektiv jämfört med kylning med torr kyla. Rätt använd är tekniken säker och den bidrar till en minskad elförbrukning. Ett nytt legionellautbrott skulle emellertid kunna leda till att tekniken ifrågasätts. Ett totalförbud, likt det i Norge, skulle förutom kostsamma reinvesteringar också bidra till en ökad energiförbrukning för de företag där tekniken används.
Med anledning av detta har exempelvis Stockholms stad föreslagit att kyltorn ska bli föremål för anmälningsplikt enligt tillämpligt regelverk. Denna begäran har enligt det svar jag erhöll på min skriftliga fråga 2019/20:901 remitterats till berörda myndigheter. I svaret från februari 2020 uppgavs också att frågan bereds inom Regeringskansliet i syfte att utreda vilka åtgärder som är lämpliga.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin: