Interpellation 2020/21:158 Polisens användning av medel avsedda för kontroll av cabotagetransporter

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I flera debatter som jag har haft med infrastrukturminister Tomas Eneroth hänvisar ministern till de satsningar som gjorts för att komma till rätta med fusket inom transportnäringen. Bland annat påtalar ministern vid varje tillfälle att polisen har fått 100 miljoner kronor, fördelat på fyra år, för att öka insatserna i kampen mot det omfattande fusket med så kallade cabotagetransporter.

Jag har tagit del av bland annat mejlkorrespondens mellan en reporter och Regeringskansliet, och denna mejlkonversation väcker frågor.

Det är uppenbart att de pengar som polisen har fått för att skärpa kontrollerna av cabotagetrafiken inte har gått till just det ändamålet. Endast 2,6 av dessa 100 miljoner har gått till en riktad utbildning gällande cabotage. Vart tog resten av pengarna vägen?

Citat ur mejlkonversationen: ”En uppgift som jag fått av kommissarie Erling Andersson på Utvecklingscentrum, region Mitt, är att den nämnda utbildningen kostade 2,6 miljoner kronor. Strax därpå får jag reda på att flera av trafikpolisens andra utbildningar fick ställas in året därpå. Anledningen till det var att ’cabotageutbildningen hade kostat så mycket’”.

Slutsatsen av det resonemanget är att kostnaderna för cabotageutbildningen har belastat polisens ordinarie utbildningsbudget – och inte anslaget om 100 miljoner.”

Reportern berättar vidare att Polismyndigheten har sagt att de årliga anslagen har ”fördelats ut till regionerna” utan att myndigheten har förklarat vad pengarna ska användas till.

Statsrådet menar i ett svar att polisens anmälda ärenden till Transportstyrelsen om otillåten cabotagetrafik har ökat med nästan 400 procent jämfört med åren innan stödet infördes. Så kan det naturligtvis vara, och antalet rapporterade fall var få och är alltjämt få till antalet. Att öka med 400 procent från en relativt låg nivå är inget konstigt. Problemet är att den otillåtna cabotagetrafiken är omfattande och att kraftfulla insatser är absolut nödvändiga för att komma till rätta med problemet. Då är det inte acceptabelt att 100 miljoner bara ”försvinner” in i myndighetens verksamhet utan att nå det syfte de är riktade till.

Man ska inte heller glömma att ett ökat fokus på cabotagetransporter rimligtvis sker på bekostnad av andra trafikpolisiära uppgifter. För även om antalet polisanställda har ökat ser vi det omvända inom nämnda specialistgrupp, där antalet anställda de facto har blivit betydligt färre på senare år. Ett cabotageärende kan samtidigt ta allt från ett par timmar till ett par dygn att administrera beroende på de aktuella åkeriernas samarbetsvilja och ekonomiska status.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Känner statsrådet till om de 100 miljoner kronor som Polismyndigheten fick, och som var öronmärkta för att stävja otillåtet cabotage, har används till avsett ändamål, och vidtar ministern några åtgärder?