Interpellation 2020/21:157 En undersökning bland personer som identifierar sig som muslimer

av Ludvig Aspling (SD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Efter en rad brutala terrorattacker i Frankrike och Österrike den senaste tiden uttalade Sveriges statsminister att hotet från den våldsbejakande islamismen ska mötas med ”sammanhållning, ett kompromisslöst försvar för våra demokratiska normer och institutioner och solidaritet mellan de länder som drabbas och hotas av terror”.

Jag håller naturligtvis med även om statsministern glömmer något som kanske är ännu viktigare, nämligen fördjupad kunskap om hur stort hotet är, varifrån det kommer och vem som kan tänkas bära på sådana våldsbejakande islamistiska värderingar.

I andra europeiska länder genomförs regelbundet opinionsundersökningar bland personer som identifierar sig som muslimer; detta för att skapa en bild av hur deras värderingar skiljer sig från majoritetssamhället och om de skiljer sig över huvud taget.

Efter den senaste tidens attacker beställde den politiskt oberoende icke-statliga organisationen Comité Laïcité République, eller centret för en sekulär replik, en ny opinionsundersökning som gav ett nedslående resultat.

Enligt undersökningar anser hela 57 procent av franska muslimer under 25 år att koranen ska gälla före fransk lag. Det är en ökning med 10 procentenheter på bara fyra år.

Av samtliga muslimer anser 60 procent att lärare inte bör få visa karikatyrer av religiösa figurer i sin undervisning, och 75 procent är för bärandet av tydliga religiösa symboler eller klädsel i arbetslivet, även i offentlig sektor, vilket inte är tillåtet i Frankrike.

Jag tror att den här typen av undersökningar är viktiga av flera skäl. Dels för att undersöka hur allvarligt problemet med våldsbejakande islamism verkligen är, dels för att den majoritet av Sveriges muslimer som (förhoppningsvis) inte vill att demokratin ska ersättas av en religiös skrift får chansen att göra sin röst hörd.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Avser statsrådet att verka för att en liknande undersökning på regeringens initiativ kommer till stånd även i Sverige?