Interpellation 2020/21:155 Kostnader för fjärrstyrd flygtrafikledning

av Edward Riedl (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Regeringen har tidigare pratat om att det nya förslaget om en fjärrstyrd flygledning ska kunna halvera kostnaden för flygledarverksamheten. SVT har tidigare avslöjat att det i stället blir precis tvärtom och att det kan landa i en ekonomisk förlustaffär.

Till att börja med är den totala besparingspotentialen 3,5 miljoner kronor per år om Luftfartsverkets kalkyler godtas. För att sätta denna siffra i relation handlar besparingen om 1 promille av Luftfartsverkets totala kostnader. Lägger man till att kalkylen om de ekonomiska vinsterna byggde på att vi före 2020 ska kunna övergå till att en flygledare kan styra trafiken vid två flygplatser samtidigt blir situationen än mer problematisk. Projektet är snart två år försenat, och väldigt lite talar för att en flygledare ska kunna styra två flygplatser simultant med bibehållen säkerhet.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att göra en översyn av den ekonomiska kalkylen för fjärrstyrningen, och vilka åtgärder kommer ministern att vidta om affären visar sig vara olönsam?