Interpellation 2020/21:153 Säkerheten kring fjärrstyrd flygtrafikledning

av Edward Riedl (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Huvudsakligt fokus inom flygbranschen är, har varit och kommer alltid att vara säkerhet. Utan en fullgod säkerhet lyfter inga flyg, och vid minsta tvivel på säkerheten tas plan ned på marken och genomgår stora säkerhetskontroller. Det har kommit mycket kritik från både flygledare och piloter mot hur den nya tekniken implementeras och om den är mogen att rullas ut med den bredd som det nu är tänkt. Många upplever att det är svårt att få gehör för sina farhågor.

Flygledarverksamheten bör ses som en av de absolut viktigaste komponenterna för flygets säkerhet och den viktigaste som är beroende av den mänskliga faktorn. Att samtidigt styra och övervaka två eller fler flygplatser kan komma att bli en svår arbetsuppgift givet den stora mängd och variation som flygledarna simultant måste ägna sig åt.

Störst risk finns vid start och landning. Flygledarna följer därför alltid flygplan och helikoptrar med blicken tills de har parkerat eller är i luften med landningsställen infällda och har kommit upp på högre höjder. Denna möjlighet försvinner om flygledarna ska ha kontroll över flera flygplatser samtidigt.

Det är ofrånkomligt att uppmärksamheten på ett specifikt flygplan blir mindre ju fler plan man som flygledare ska ha uppsikt över. Om något väsentligt missas kan konsekvenserna bli stora. Eventuella räddningsinsatser skulle kunna försenas om flygledarnas fokus är riktat mot en annan flygplats.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

  1. Vilken analys eller vilket stöd lutar sig ministern på givet att man hävdar att en flygledare framgent ska kunna hantera flera flygplatser samtidigt med bibehållen säkerhet?
  2. Har ministerns försening av implementeringen av fjärrstyrd flygtrafikledning något att göra med risken för brister i flygsäkerheten, eller vad beror det på?