av Håkan Svenneling (V)
till Utrikesminister Ann Linde (S)
Ett år efter att Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed fick Nobels fredspris står landet inför en konflikt som riskerar att öka det mänskliga lidandet och skapa instabilitet i hela regionen. Bakgrunden till konflikten är de ökade spänningarna mellan den federala regeringen och delstatsregeringen i Tigray, som styrs av partiet och gerillan Tigreanska folkets befrielsefront, TPLF. När den etiopiska regeringen sköt upp de planerade valen som skulle hållits i augusti–september med hänvisning till coronapandemin valde delstatsstyret i Tigray att gå vidare med lokala val.
Varningsflaggen har funnits länge, egentligen innan Abiy Ahmed fick Nobels fredpris. Men i stället för att bidra till ökad försoning och demokratiska framsteg vände utvecklingen i negativ riktning efter prisutdelningen. Redan innan coronapandemin slog till fanns en oro för utvecklingen med ökade etniska motsättningar och gripande av journalister och oppositionella.
Nu pågår ett inbördeskrig i området Tigray i norra Etiopien. En militäroffensiv har inletts och ett sex månader långt undantagstillstånd har införts av den federala regeringen. Informationen från området är mycket knapphändig då internet och telefonnätet har stängts ned. Men våldet längs de etniska folkgruppslinjerna finns på många håll i Etiopien. Situationen är särskilt svår för människor som lever i regioner där den egna folkgruppen är i minoritet. Risken för att konflikten ska få spridning till andra delar av Afrikas horn är mycket stor.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde: