Interpellation 2020/21:140 Blyförbud

av Sten Bergheden (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

EU vill utöka förbudet mot bly i ammunition, och den svenska regeringens partier i EU har stött förslaget.

Sverige har redan i dag tydliga och tuffa regler när det gäller bly i ammunition, men det är regler som fungerar och inte försvårar i onödan för landets jägare och skyttar. EU:s försök att nu gå längre än detta är illa underbyggt och inte förankrat i verkligheten. Att bedriva miljöpopulistiska beslut i EU som får förödande konsekvenser för Sveriges jägare och skyttar är inte speciellt imponerande. 

Sverige har redan i dag har ett förbud mot blyhagel vid jakt på våtmarker eller vid jakt över grunda delar av öppet vatten. Syftet med förbudet är att minska förekomsten av bly i miljön. Det är ett blyhagelförbud som tidigare utretts noggrant på vetenskaplig grund och som man kommit fram till är motiverat i ”riktiga” våtmarker.

EU och regeringspartiernas företrädare i EU har röstat ja till beslutet, som innebär att nästan hela Sverige blir klassificerat som våtmark och att det nu nästan blir helt omöjligt att använda bly i ammunitionen i Sverige.

Förbudet innebär att du inte ens får ha blyammunition på dig inom 100 meter från vatten. Som vatten räknas flytande, statiskt och artificiellt anlagt vatten. Man kommer att anses skyldig tills motsatsen bevisats, vilket är tvärtemot vår grundläggande rättsliga princip om oskuldspresumtion. Regeringen måste nu med kraft göra vad man kan för att motverka detta beslutet.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Kommer ministern att göra något för att motarbeta det nya beslutet, som mer eller mindre innebär ett förbud mot användning av bly i ammunition?