Interpellation 2020/21:136 Palestina och ersättningar som främjar våldshandlingar

av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Utrikesminister Ann Linde har på min skriftliga fråga 2019/20:917 bland annat svarat att ”PLO, som tog avstånd från terrorism 1988, anger att man betalar ut pengar till fängslade och skadade palestinier samt till döda och fängslades familjemedlemmar med utgångspunkten att dessa inte ska överges”.

Tankesmedjan Perspektiv på Israel har låtit översätta lagen om tillfångatagna och frigivna fångar (19) 2004 AD från arabiska till engelska. Av denna framgår bland annat att storleken på lönen baseras på antalet år i israeliskt fängelse. En palestinsk medborgare som varit frihetsberövad i ett israeliskt fängelse i mer än fem år efter frisläppandet är garanterad ett arbete inom de palestinska myndigheterna samt blir undantagen från att betala avgift för högre utbildning och sjukförsäkring. Det innebär att ju grövre brottet mot den israeliska civilbefolkningen är och ju längre man är frihetsberövad, desto större blir lönen och stödet till de frisläppta från de palestinska myndigheterna.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilken analys gör ministern av riskerna kring att de palestinska myndigheterna betalar ut ersättningar som kan främja terrorism och våldshandlingar, och vidtar ministern några åtgärder?