Interpellation 2020/21:123 Fortsatt stöd till bussbranschen

av Thomas Morell (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Den svenska bussbranschen har som näring drabbats oerhört hårt av pandemin. När människor ombeds att inte resa och bara resa om de måste, samtidigt som evenemang, besöksmål, idrottstävlingar och kulturevenemang ställs in, har turistbussarna inte heller mål att köra till. Sveriges Bussföretag och Transportföretagen har sedan april månad visat på behovet av ett riktat stöd för att det ska finnas kvar en transportkapacitet för föreningar, skolor, besöksnäring och tågersättning.

Det kommer också en tid efter corona, och vi ska starta upp vårt samhälle igen. Då måste det finnas förutsättningar att lösa de transportbehov som finns i samhället. Läget är akut för många inom bussbranschen, och om ingenting görs är risken överhängande att en stor del av transportkapaciteten inom bussbranschen försvinner.

Förbunden har presenterat stödet för enskilda statsråd, statssekreterare och riksdagspolitiker. Nu när restriktionerna skärps riskerar många svenska bussföretag att gå i konkurs. Flera av företagen vittnar om intäktstapp på 95 procent, vilket de verifierat i ansökningarna om omställningsstöd. Nu har regeringen meddelat att man avser att förlänga permitteringsstödet och omställningsstödet, vilket är positivt.

Men omställningsstödet, som också ger ersättning för fasta kostnader, ska i denna nya förlängning endast omfatta augusti, september och oktober och kunna sökas först i februari 2021. Vi är redan inne i november och ser att turistbussarna inte rullar än. Därför behövs kompletterande riktade stöd till en näring som förlorat nästa hela sin verksamhet.

Med hänvisning till ovan vill jag ställa följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att föreslå ett riktat stöd för avställda turistbussar enligt modell från Sveriges Bussföretag och Transportföretagen?