Interpellation 2020/21:119 Integrationspolitikens utgångspunkter

av Ludvig Aspling (SD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Integrationspolitikens teoretiska utgångspunkter kommer till uttryck bland annat i regeringens proposition 1997/98:16 Sverige, framtiden och mångfalden – från invandrarpolitik till integrationspolitik och utredningen som låg till grund för denna.

I och med propositionen fastslogs den politiska inriktningen för integrationspolitiken, vilken till sitt innehåll inte förändrats sedan dess. Den politiska inriktningen stadgar ett antal principer och målsättningar, till exempel valfrihetsmålet. Detta innebär att den som invandrar till Sverige själv ska kunna välja i vilken grad denna vill bli en del av den svenska kulturen och ta till sig de värderingar och normer som präglar samhället här. Propositionen slår också fast att samhället ska bestå av en mångfald av värderingar och att individen ska kunna integrera gamla och nya livsmönster och livsstilar på det sätt hon själv önskar, vilket är en förutsättning för att människan ska utveckla en hel identitet och vara stolt över sin bakgrund.

Jag tror att integrationspolitiken, i kombination med för stor invandring är grundorsaken till det segregerade och splittrade samhälle som vi i dag lever i.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

  1. Ser statsrådet något samband mellan integrationspolitikens teoretiska utgångspunkter och de problem vi har med segregering och arbetslöshet?
  2. Anser statsrådet att det är dags för en övergripande utvärdering av de effekter som integrationspolitikens har haft sedan 1998?