av Johan Hultberg (M)
till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)
Under coronapandemin har svensk hälso- och sjukvård visat upp en fantastisk omställningsförmåga. Inte minst har vi sett en snabb omställning till digitala arbetssätt. Coronapandemin har helt enkelt fört det positiva med sig att digitaliseringen av hälso- och sjukvården har tagit ett sjumilakliv framåt – inte minst har antalet digitala vårdmöten ökat mycket kraftigt.
Vi moderater tror på en framtid där digitala vårdmöten utvecklas till att bli förstahandsalternativet. Genom att i ökad utsträckning gå över till digitala vårdmöten menar vi att tid och resurser kan frigöras för ett bättre omhändertagande av de patienter som har störst behov liksom för att ge hälso- och sjukvården förutsättningar att arbeta mer preventivt och hälsofrämjande. En lyckad övergång till digitala arbetssätt förutsätter dock att vårdpersonalen utbildas i att använda digitala verktyg och att hantera de möjligheter, men också svårigheter, som användningen av dessa verktyg innebär.
Att möta en patient i ett digitalt möte ställer helt andra krav jämfört med ett fysiskt möte. Därför är det exempelvis en stor brist att blivande läkare inte ges utbildning i digital konsultationsteknik under sin grundutbildning. Vård- och omsorgsutbildningarna måste säkerställa att hälso- och sjukvårdens samt omsorgens framtida medarbetare har en hög digital kompetens och god förmåga att möta patienter, omsorgstagare och deras närstående digitalt.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans: