Interpellation 2020/21:103 Projektbidrag från Allmänna arvsfonden

av Ludvig Aspling (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Frankrike utsätts just nu för en våg av synnerligen brutala terrorbrott. Brottsligheten riktar sig inte bara mot enskilda oskyldiga personer utan det framgår tydligt av hur gärningsmännen själva kommunicerar att måltavlan är Frankrikes sekulära statsbildning. Utvecklingen är en påminnelse om vikten av både brottsbeivrande och förebyggande arbete även här i Sverige.

Vi välkomnar att Frankrikes president Emmanuel Macron tydligt tar avstånd från islamism och uttalar ett otvetydigt stöd för den franska sekulära demokratin, för frihet, jämlikhet och broderskap. Detta budskap delas inte av alla. Islamister på höga positioner runt om i världen har i stället valt att fördöma Macron, exempelvis Malaysias tidigare premiärminister Mahathir Mohamad som anser att muslimer har rätt att döda miljontals fransmän, Turkiets president Erdoğan som uppmanar ekonomiska sanktioner mot Frankrike, och en företrädare för en muslimsk organisation i Sverige.

På sin privata Facebooksida påstår företrädaren att islam är oförenligt med västerländsk demokrati och att sekularisering är ”rasist-nationalistisk ideologi” som är mer våldsam än den som driver islamiska staten. Vidare kallar företrädaren Frankrike för en ”skurkstat” och Macron för en ”skurkaktig fjant” och anser att presidentens tydliga markering mot terrorism är ett angrepp på muslimer och islam.

Allt detta hade kanske inte varit värt att ta upp i en interpellationsfråga om det inte varit så att den organisation som företrädaren leder just nu får projektpengar av Allmänna arvsfonden inom satsningen Safe Space Malmö, vars syfte är att arbeta förebyggande mot våldsbejakande extremism och radikalisering i Malmö.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att vidta några generella åtgärder för att säkerställa att lagstiftningen om Allmänna arvsfonden endast medger att organisationer som delar demokratiska värderingar och tar avstånd från terrorism kan få projektbidrag för att motverka våldsbejakande extremism?