Interpellation 2020/21:100 Nationell statistik om hedersrelaterat våld och förtryck

av Sara Gille (SD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Den 21 oktober 2020 medverkade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen i SVT där hon meddelade att 100 000 ungdomar skulle vara drabbade av hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige i dagsläget. Dock visar en granskning att denna siffra kommer från en utredning som gjordes 2014 och alltså är sex år gammal. Forskare har konstaterat att 2017 låg siffran på 240 000 drabbade. I och med den kraftiga invandring som har bedrivits de senaste fem åren har hedersförtrycket ökat markant i samhället bland de med invandrarbakgrund. Men det finns även bland andra och tredje generationens invandrare som anammar hederskulturen.

Det är pinsamt att Sveriges minister inte har bättre koll på siffrorna utan presenterar sex år gamla siffror. Det visar på bristen på kunskap och avsaknad av intresse för frågan. Detta från en minister som ingår i den självutnämnda feministiska regeringen.

Sverigedemokraterna anser att det är viktigt med och att det finns behov av bättre underlag och återkommande undersökningar, men i dag förs ingen återkommande nationell statistik om hedersrelaterat våld och förtryck. Det är viktigt att detta inplanteras för att vi lättare ska kunna se och förstå hur många barn och unga som lever i utsatthet, men även för att kunna följa enskilda ärenden och lättare kunna hjälpa där det främst behövs samt för att lättare kunna förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Ämnar statsrådet och regeringen införa återkommande nationell statistik om hedersrelaterat våld och förtryck?