Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har träffat en överenskommelse om särskilt riktade insatser till området psykisk ohälsa. Överenskommelsen ingår också i en strategi för området som regeringen arbetade fram för åren 2016–2020. Glädjande nog beslutade regeringen att utvärdera densamma, ett uppdrag som Socialstyrelsen har haft. Regeringens satsningar för samarbetet med SKR innebar ett tillskott om totalt 3 miljarder kronor under en treårsperiod.
Socialstyrelsens utvärdering av satsningen presenterades i maj 2019[1] och är en beklämmande läsning med tanke på vad som står i sammanfattningen. De skriver dels att det har funnits ”betydande svårigheter att följa upp och utvärdera det genomförda arbetet” då det har saknats konkreta mål för vad regeringen och SKR har velat åstadkomma med överenskommelsen, dels att Socialstyrelsen inte har kunnat fastställa huruvida det utvecklingsarbete som blivit följden av satsningarna ”också har medfört lokalt och regionalt förbättrad tillgänglighet till vård och omsorg av högre kvalitet än tidigare”. Som lök på laxen gör myndigheten samtidigt bedömningen ”att utformningen av den statliga satsningen inte stärker förutsättningarna för en mer jämlik vård och omsorg mellan kommuner och mellan regioner, och att det dessutom föreligger viss risk att existerande skillnader förstärks”.
Inför kommande satsningar på området psykisk ohälsa är det därför av största vikt att avtalsparterna tar de kommentarer som Socialstyrelsen har redovisat i sin rapport ad notam. Det är uppenbarligen så att det finns gott om förbättringspotential i fråga om såväl att tydliggöra vilka mål som finns med en dylik överenskommelse som att de utformas så att vi kan läsa ut huruvida fler har fått hjälp och att tillgängligheten har ökat. För oss som riksdagsledamöter är det primära hur vi kan hjälpa fler med psykisk ohälsa, hur vi kan förebygga detsamma, hur vi kan öka kvaliteten i vården och hur den kan göras mer likvärdig. Detta måtte riksdagen ge regeringen till känna.
Betty Malmberg (M) |
Marléne Lund Kopparklint (M) |
[1] https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2019-5-17.pdf.