Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram en strategi för att säkerställa en handel med sälprodukter och tillkännager detta för regeringen.
I Sverige har säljakt bedrivits sedan urminnes tider. Sälen har varit en viktig källa för skinn, olja och kött för framför allt kustsamhället men även andra delar av samhället. Sälen är även ett rovdjur som jagats för att skydda fiskeredskap och fångst.
Dagens jakt är mycket begränsad och har varit inriktad på att begränsa sälarnas skador på fisket genom skyddsjakt. Säljakten har inte bara i Sverige utan i hela världen varit strikt reglerad, och sedan 2008 infördes ett förbud mot handel med sälprodukter över hela världen men med vissa undantag.
Sverige kunde genom ett undantag fortsätta att bedriva handel med de få sälprodukter som görs av den mycket begränsade jakten. Det svenska undantaget är dock avskaffat eftersom det anses strida mot WTO-lagstiftning.
Sälpopulationen i Östersjön och på västkusten är idag större än den någonsin varit och stammarna är ett rejält hot mot olika fiskarter. I ett hav som Östersjön behövs inte fler hot mot redan utrotningshotade arter. Tätt levande sälkolonier riskerar även att drabbas av sjukdom, vilket skulle leda till en omfattande och plågsam säldöd. Detta har vi sett i Östersjön tidigare och är en konsekvens av för många djur på för liten yta. Sälen behöver förvaltas precis som vi gör med andra djurslag.
Säljakt är inte så enkelt i sig och kräver stor skicklighet av jägaren. Ur ett jaktetiskt perspektiv är det viktigt att ta vara på bytet, precis som idag görs med både älg och vildsvin. Det är få jägare som jagar för troféer och säljakten kommer nog aldrig att bli en troféjakt. Det är därför viktigt att jakten bedrivs både etiskt och klimatsmart så att bytet kan tas till vara.
Jakten behövs för att skydda fisket och därmed behövs även fortsatta möjligheter till handel. Regeringen bör därmed ta fram en strategi för hur den har tänkt agera för att säkerställa att handeln med sälprodukter ska tillåtas.
Åsa Coenraads (M) |
|