Östergötlands och Sveriges skogsägare står för den största delen av bnp:s netto, omkring 140 miljarder kronor. På det viset är skogen en av de absolut viktigaste källorna till svensk välfärd. Östergötland är ett av Sveriges största län för skogsindustri. Men utöver att skogen genererar stora skatteinkomster till staten så är den dessutom den kanske viktigaste källan för en omställning till ett mer klimatsmart samhälle och den viktigaste delen när det gäller att binda koldioxid.
Skogsägarna har under flera generationer byggt upp stora virkesförråd i den svenska skogen. Detta har man gjort under parollen frihet under ansvar där man kombinerat produktionsmål med miljömål.
Skogsproduktionen ser dock ut att gå tuffare tider till mötes. Fler och fler hinder mot produktionen tornar upp sig på himlen. Exempel på detta är nyckelbiotoper, reservatsbildningar, biotopskydd, grön infrastruktur och utökade talerätter. Ett annat stort problem är de växande viltstammarna som om de inte förvaltas klokt leder till både nedsatt produktion och kvalitetsnedsättningar.
Sammantaget finns det så många hot mot produktionen idag för Östergötlands och Sveriges skogsägare att man kan befara en produktionsnedsättning i framtiden. En nedsättning som inte svenska samhället har råd med. Därför bör en utredning tillsättas för att utreda vad nedsatt produktion kan leda till, vilka ekonomiska följder det får för samhället och de enskilda skogsägarna samt hur mycket mindre klimatnytta skogen gör vid en minskad produktion.
John Widegren (M) |
|
Betty Malmberg (M) |
John Weinerhall (M) |