Motion till riksdagen
2020/21:896
av Solveig Zander (C)

Personliga skydd i vården


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att personal inom sjukvården ska ha ett personligt skydd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det finns tydliga lagar för vilka skydd som ska användas i byggbranschen. Men inte i sjukvården.

Nu behövs en lag för personligt skydd i sjukvården. Den ska precisera vad varje individ ska använda som personligt skydd i sjukvårdens utsatta miljöer. Varje enskild individs liv, såväl kvinnors som mäns, är precis lika mycket värt. Vi måste vidta en ändring i arbetsmiljölagen som innebär att man inte får jobba i farlig sjukhusmiljö utan korrekt skyddsutrustning. Det kan betraktas som en jämställdhetsfråga.

Idag finns effektiva, klara och tydliga lagar och regler för byggbranschen oavsett risk för fallolyckor eller om arbetet utförs i miljöer med kvartsdamm, gas, asbest och andra skadliga ämnen. Det finns ingen liknande lag för personal inom sjukvården. Det finns endast krav på att de behöver ett skydd, och det kan tolkas som vilket som helst.

I våras visades ett reportage inifrån Södersjukhuset där skyddsombudet själv berättar att när skyddskläderna tog slut så sänktes kravet på skyddsutrustningen. Kravet på att få jobba sänktes och det till den utrustning som fanns tillgänglig. Om det hade hänt i bygg­branschen att tillräcklig skyddsutrustning inte fanns hade arbetet stoppats omedelbart.

Det är annorlunda tider nu. Vi har fått se hjältarna i sjukvården utföra storverk för att de är plikttrogna och ser att jobbet måste göras. Vem ska annars göra det? Beredskapslagren har aldrig varit så tomma som de senaste åren. Man kan fråga sig om det är riktigt att offra sjukvårdspersonal för att samhället har svikit. Naturligtvis inte, för det finns bra utrustning.

Genom vårens pandemi har vi fått följa media som dagligen skrivit om vad som hän­der. Vi har sett personal bli sjuka och dö inom vården. Sannolikt till följd av otillräcklig skyddsutrustning. Sjuksköterskan Marielle, vid Karolinska sjukhuset i Solna, dog trolig­en i brist på tillräcklig skyddsutrustning.

Folkhälsomyndigheten har hela tiden varnat för den pågående pandemin men ingen från myndigheten eller regeringen har krävt ett bättre skydd för dem som stått och står i frontlinjen och tar emot och vårdar alla sjuka patienter. Vikten av ett ordentligt skydd måste understrykas, tydliggöras och uppgraderas. Det räcker inte bara med ett engångs­visir samt munskydd som knappt skyddar alls. Det ska vara ett personligt andnings­skydd som skyddar användaren i farliga miljöer. Det ska aldrig vara en fara för person­ens liv, och personen ska aldrig utsättas för fara eller känna sig otrygg på sin arbetsplats.

Varje person, arbetsledare, arbetsmiljöansvarig och liknande som tar ett beslut om skyddsutrustning för en annan människas liv ska kunna känna sig lugn och trygg i fattat beslut. Produkten för sjukvårdspersonals skyddsutrustning finns och därmed ska de som används innefatta den högsta säkerheten. För att det ska tydliggöras att vårdpersonal behöver skyddsutrustning, behövs en ändring i arbetsmiljölagen.

 

 

Solveig Zander (C)