Motion till riksdagen
2020/21:874
av Caroline Helmersson Olsson m.fl. (S)

Mat i Sörmland


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att intresset för lokala matupplevelser bör tillvaratas, främjas och vårdas i syfte att stärka besöksnäringen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Intresset för mat och dryck växer ständigt i Sverige. Likaså växer efterfrågan på när­odlat och ekologiskt. Många konsumenter är mer miljömedvetna idag och tar generellt större ansvar och ställer högre krav när de handlar livsmedel.

Det gäller inte minst i matlänet Sörmland. De sörmländska mataktörerna arbetar mål­inriktat, innovativt och hårt, både för att tillgodose kundernas behov och utveckla bran­schen. Nära samverkan och samarbete mellan olika aktörer är en framgångsfaktor. De sörmländska företagarna unnar varandra framgång. Hållbar matutveckling är viktiga ledord.

Konceptet Stolt mat i Sörmland har som syfte att aktivera och inspirera alla som ser mat som en viktig utvecklingskraft för länet. Sörmländska matupplevelser har vunnit priser och uppmärksammats positivt i många olika sammanhang. Närmarknaden når närmare fyra miljoner människor i Mälarregionen och Stockholm, vilket ger goda förut­sättningar. Det finns också en stor utvecklingspotential för marknaden att växa. Genom att sätta de lokala sörmländska förutsättningarna i första rummet skapas också en unik profil där mat och gastronomi blir en naturlig del för att höja värden för företagens pro­dukter och tjänster.

Det finns fler än 3 000 sörmländska företag som arbetar med mat från jord till bord och tillsammans omsätter de cirka 6 miljarder. Branschen sysselsätter omkring 11 000 personer i länet. Flera av de sörmländska företagen är mycket framgångsrika och aktade aktörer på den svenska matmarknaden.

I Sörmland pågår det ett ständigt arbete med att förbättra möjligheterna för företa­gare att utveckla sina verksamheter genom förbättrad lönsamhet och produktutveckling. Att skapa ännu bättre förutsättningar för en ökad måltidsturism till länet samtidigt som nätverksbyggande och samverkan mellan olika livsmedelsaktörer prioriteras.

Livsmedelssektorn i Södermanland är hållbar och växande och vi sörmlänningar är stolta över vår matkultur. En matkultur som bidrar till ett godare liv för länets invånare och våra besökare. Den mat som produceras, förädlas och konsumeras i länet är utsökt, hälsosam och eftertraktad såväl lokalt som globalt.

Även Region Sörmland och de nio sörmländska kommunerna arbetar aktivt för att öka andelen närodlad mat och för att erbjuda mat lagad från grunden. Sörmland är Sverigeetta på ekologiska inköp vad gäller den offentliga måltiden.

Det finns mycket att se och göra i Sörmland. Länet är bland annat känt för alla sina slott – Sörmland är Sveriges slottsdestination. Ett nytt koncept för i år är sajten slotts­safari.se där besökarna kan se vilket av slotten som passar dem bäst för ett besök. Några av de sörmländska slotten kombinerar dessutom en spännande historia med möjligheten att övernatta och/eller äta en god måltid.

I Sörmland drivs vi av övertygelsen att Sverige ska bli en av världens ledande turist­destinationer. Genom att utveckla attraktiva besöksmål och destinationer skapar vi vär­den för företag, kommuner, medborgare och regioner.

Den svenska maten skapar jobb och hållbar tillväxt och är värdefull för hela sam­hället. Samtidigt som efterfrågan på livsmedel möts får vi öppna landskap och en levande landsbygd. Konsumenterna ska ha ett högt förtroende för landets livsmedel och kunna göra medvetna och hållbara val.

Måltidsupplevelser anses vara en del av den viktiga och växande besöksnäringen i Sverige. Den leder till tillväxt och har goda utvecklingsmöjligheter. Omkring en tredje­del av det som utländska besökare spenderar i Sverige går till inköp av livsmedel, mat eller dryck, på hotell eller i restauranger, caféer och butiker. Besöksnäringens förutsätt­ning är unik då den bygger på platsbunden konsumtion där produkten samspelar med miljö och kultur. Dock är omvärldens bild av Sverige som livsmedelsproducerande land fortfarande ganska svag. Bilden av Sverige som en attraktiv destination för måltidsupp­levelser har dock stärkts. Ett alltmer växande intresse för matkulturer, råvaror, historia, ursprung och måltidens roll märks tydligt. Det är en viktig grund för både måltidens och näringens utveckling. Det växande intresset bör tillvaratas, främjas och vårdas.

Att riksdagen har antagit en nationell livsmedelsstrategi med sikte mot år 2030 är väldigt positivt. Det innebär en långsiktig strategi vilket bidrar till att potentialen för hela livsmedelskedjan nyttjas fullt ut. Det innebär en ökad och hållbar produktion av mat som kan leda till fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet och ge konsumenter, oavsett bak­grund, bättre förutsättningar att göra medvetna val. Regeringen har även beslutat att för första gången ta fram en nationell strategi för en hållbar turism och besöksnäring som ska ge långsiktiga förutsättningar för en hållbar växande besöksnäring som har en själv­klar roll som jobb-, export- och integrationsmotor i vårt land.

En av de största utmaningarna i branschen är kompetensförsörjningen. Det finns fortsatt stora rekryteringsbehov. Vikten av relevanta och attraktiva utbildningar, fler branschvägar in och bättre möjligheter till validering av utländsk examen kan inte nog understrykas.

 

 

Caroline Helmersson Olsson (S)

 

Fredrik Olovsson (S)

Hans Ekström (S)