Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga en översyn av avgifterna till Brottsofferfonden och tillkännager detta för regeringen.
Om du i tingsrätten blir dömd till ett brott där fängelse finns i straffskalan är du skyldig att betala en avgift på 800 kronor till Brottsofferfonden. Om du avtjänar straff i form av fotboja betalar du en avgift på 80 kronor per dag men max 9 600 kronor. Dessa summor utgör grunden för finansieringen till Brottsofferfonden. Detta är en fond som förvaltas av Brottsoffermyndigheten. Brottsofferfonden har funnits sedan 1994. Den har använts till att finansiera forskning och projekt för att öka kunskapen om brottsoffer och för att ge bättre bemötande och stöd till dessa. Forskare, ideella organisationer samt offentliga och privata verksamheter kan också ansöka om projektbidrag upp till två gånger per år. Fonden är en viktig finansiär för brottsofferjourer och övriga organisationer som möter brottsoffer och även vittnen. Fonden är också viktig för forskare som arbetar med brottsofferfrågor.
Det är viktigt att ha fokus på stödet till brottsoffer. Det handlar på kort sikt om att få stöd under rättegångsprocessen och på lång sikt om att kunna återgå till ett normalt liv. Det är också viktigt att vittnen kan få stöd för att orka och våga vittna. Det är inte alltid lätt att förstå hur en rättegång går till och vad din roll som vittne är. Utbildade vittnesstöd kan ge information om hur rättegången går till och ger stöd i anslutning till rättegången. Varken brottsoffret eller vittnet behöver möta den tilltalade ensam.
Brottsofferfondens viktiga arbete bör förstärkas och därför är det värt att se över omfattningen av vilka brott som ska medföra en avgift till Brottsofferfonden samt vad som är en lämplig avgift.
Sanne Lennström (S) |
|