Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta regional hänsyn vid fördelning av högskoleprogram och platser till högskolorna och tillkännager detta för regeringen.
Geografisk närhet och tillgång till program och platser på högskolor är avgörande för att utjämna skillnader i utbildningsnivån i vårt land. Utbildningsbakgrund är en vattendelare när det gäller flera aspekter när det kommer till utveckling av en region.
Vi vet att i regioner där utbildningsbakgrunden är låg och få har en eftergymnasial utbildning har befolkningen kortare livslängd, högre grad av ohälsa och lägre självförsörjningsgrad både under det yrkesverksamma livet och som pensionärer. Den ojämlikheten kan minskas med en mer offensiv fördelning av högskoleprogram och utbildningsplatser.
Tillgång till regionala högskolor och utbildningar som utbildar till den regionala arbetsmarknadens efterfrågan är också en avgörande faktor för att bättre svara upp mot både näringslivets och den gemensamma sektorns behov och långsiktigt säkra kompetensförsörjningen. Detta är i förlängningen också avgörande för en regions tillväxt när det gäller både befolkningstal och regionalekonomisk utveckling.
En av de största anledningarna till att färre unga väljer att studera vidare efter avslutat gymnasium är att vi efter några få år blir ortsbundna och avstår från att studera om det innebär att flytta från orten där vi bor. Särskilt gäller detta unga med föräldrar som inte har egen eftergymnasial utbildning. Här vet vi också att tillgång till lokala lärcentra är en utjämnande faktor och att tröskeln är lägre om möjlighet finns att studera på lokala lärcentra.
För att få en mer jämlik utveckling av utbildningsnivån i landet samt för att säkra regional kompetensförsörjning och tillväxt bör regeringen överväga att utreda hur en mer jämlik fördelning av högskoleprogram, utbildningsplatser och tillgång till lokala lärcentra kan ske.
Åsa Lindestam (S) |
|